Năsui (USR): Românii ar putea avea pensii de 7.000 de lei dacă nu ar depinde de politic
Deputatul USR Claudiu Năsui spune că un român care lucrează pe salariul mediu ar putea avea, după 35 de ani de muncă, o pensie de 7.000 de lei pe lună dacă sistemul de pensii nu ar depinde de politicieni.
Potrivit acestuia, același român primește acum doar 1.785 de lei pe lună, iar principalul actor interesat ca lucrurile să nu se schimbe este chiar politicul.
„Putem avea un sistem de pensii care să nu depindă de politic, dar primul care nu e interesat să se întâmple acest sistem este exact politicul, pentru că dependenţa faţă de factorii politici este un lucru care sporeşte puterea politicienilor şi, în general, politicienii vor mai multă putere. De sistemul Pilon II cu siguranţă a auzit toată lumea, este un sistem care funcţionează, merge, acum el a fost mult dat înapoi faţă de ce trebuia să fie.
El avea un calendar de trecere a cotizaţiei de la Pilonul I la Pilonul II, graduală (…) De ce deranjează Pilonul II atât de mult, motivul e simplu, deoarece conferă această independenţă (…) Un sistem e posibil, totul e să îl şi vrei. Politicienii nu îşi doresc ca oamenii să fie independenţi pentru că asta îi face mai irelevanţi şi mai puţin puternici”, a declarat, sâmbătă Claudiu Năsui, la emisiunea Insider Politic de la Prima TV, citat de news.ro.
Claudiu Năsui: Ne întrebăm unde se duce diferența
Fostul ministru al Economiei mai spune că la un randament de 5%, un român care muncește 35 de ani ar avea, la 65, o cotizație de 1,7 milioane de lei și ar putea, astfel, încasa aproximativ 7.000 de lei lunar.
„Dacă un român obişnuit, pe salariul mediu, care e 7.000 şi ceva de lei acum brutul, dacă toţi banii care se duc acum la Pilonul I şi Pilonul II s-ar pune deoparte, ar avea, practic, o cotizaţie pe durata de 35 de ani, care e stagiul minim de cotizaţie, ar pune 650.000 de lei. La un randament de 5% care e ultimul randament publicat, românul ar avea 1.700.000 de lei la vârsta de 65 de ani, bani din care ar putea avea un venit de peste 80.000 de lei, cam 7.000 de lei pe lună.
Contrastăm asta cu un punct de pensie, cât primeşte pe un salariu mediu, că un salariu mediu înseamnă un punct de pensie în sistemul de Pilon I, care înseamnă 1.785 de lei. Adică de patru ori mai puţin. Şi ne întrebăm unde se duce diferenţa şi ne întrebăm de ce această proastă gestiune. Păi diferenţa se duce exact acolo, în această plată intergeneraţională”, a precizat Năsui.
Deputatul a mai spus că legea pensiilor este tratată strict electoral.
Sursa foto: Facebook/Claudiu Nasui