Noile legi ale Justiției, aproape gata. Toader: Rămânerea Inspecției Judiciare la CSM, cel mai puțin probabilă

Publicat: 09 10. 2017, 11:28

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, duminică, la Iași, că săptămâna viitoare proiectul de modificare a legilor Justiției va fi definitivat.  În privința statutului Inspecției Judiciare, subiect intens dezbătut de la lansarea proiectelor legislative, ministrul a precizat că rămânerea IJ la CSM ete „cel mai puțin probabilă”. 

„Pe 23 august am spus că sunt trei variante. Varianta de a rămâne la CSM consolidând independența, autoritatea Inspecției Judiciare, o variantă de a o aduce la Ministerul Justiției și a treia variantă, de a dobândi statut de autoritate autonomă independentă pe baza unei legi proprii de organizare, de funcționare. Faptul de a rămâne Inspecția Judiciară la CSM e cel mai puțin probabil, dat fiind că, dincolo de enunțurile făcute de pe 23 august, am văzut cu toții ce s-a petrecut în ultima perioadă în raporturile dintre Inspecția Judiciară și CSM, Inspecția Judiciară și entitățile pe care le controlează. Adică nu e numai o disfuncționalitate de principiu, e una concretă a modului în care se poziționează unele față de celelalte”, a spus Toader. 

În ceea ce privește memoriul semnat de către judecători și magistrați, Toader a spus că nu face altceva decât să susțină avizul negativ din partea CSM.

Tudorel Toader a vorbit, duminică, la Iași, despre întâlnirea pe care a avut-o cu ambasadorul Germaniei în România, Cord Meier-Klodt.

Ministrul Justiției a spus că discuțiile avute nu au influențat în niciun fel opțiunile sale și consideră că informațiile care au apărut în presă legate de această întâlnire nu au fost sută la sută veridice.

„Am văzut în spațiul public și afirmații care nu sunt tocmai conforme cu realitatea și vă dau numai un exemplu sau două: a venit ambasadorul Germaniei la Ministerul Justiției (…) s-a legat oarecum în media, în public, că eu am vorbit de comisia de la Veneția după vizita ambasadorului Germaniei. Absolut greșit! Pentru că prima recomandare din MCV vorbește de o procedură robustă de desemnare a procurorilor de rang înalt prin consultarea Comisiei de la Veneția. De fiecare dată am spus că voi respecta recomadările MCV pe care trebuie să le îndeplinim, în consiliul de managment strategic pe care îl conduc am făcut această precizare, în dialogurile avute cu comisia MCV am făcut această precizare. Întrebarea era de ce nu i-am dat drumul până acum. Păi, la Comisia de la Veneția nu te duci cu întrebare de solicitare de aviz decât în momentul în care ai forma finală a proiectului de lege, nu te duci cu forme intermediare”, a explicat ministrul.

Tudorel Toader a afirmat că discuțiile cu ambasadorul Germaniei au fost mai mult pe marginea MCV.

„Vizita ambasadorului Germaniei nu a avut niciun efect de a schimba opțiunile mele sau ale MJ. Cu ambasadorul Germaniei am vorbit, sigur, și despre legile justiției, dar cel mai mult despre MCV. I-am spus următorul lucru: avem cele 12 recomandări, unele vizează modificări de lege, da. Și atunci dacă mâine se ridică MCV eu renunț la orice modificare a legislației în situația în care dânsul apreciază că actualele reglementări sunt perfecte. Categoric nu sunt perfecte pentru că vedem cu toții ce se întâmplă, categoric nu sunt perfecte pentru că în cele 12 recomandări, repet, multe vizează modificare de legislație”, a mai spusTudorel Toader.