NOUA GRILĂ DE IMPOZITARE. Cum vor fi taxați românii de anul viitor. LISTA deducerilor fiscale

Publicat: 13 04. 2017, 08:47

 Potrivit discuțiilor preliminare, este vorba de o listă minimală de deduceri: cele pentru contribuțiile la pensii și sănătate, în limita de 400 de euro fiecare, abonamentele medicale și deducerile pentru familiile cu copii, respectiv 1.600 de lei pentru fiecare copil dacă venitul familiei este de sub 5.000 de lei pe lună, și 1.200 dacă venitul este între 5.000 și 10.000. Ministrul de Finanțe, Viorel Ștefan, a precizat că și alte decontări ar putea fi introduse, dând exemplul veniturilor din chirii deoarece se presupune că dacă ai o proprietate ai și niște cheltuieli, urmând a se stabili însă plafonul, dar și a cheltuielilor cu școlarizarea și educația copiilor. 

Totodată, impozitarea globală presupune ca fiecare gospodărie să se înregistreze la Fisc, fiindu-i repartizat un consultant fiscal care, o dată pe an va completa declarația care va cuprinde toate veniturile fiecărui membru al gospodăriei, din salarii și alte surse. După scăderea deducerilor, se va aplica o cotă de 10% pe diferență. Potrivit ministrului Finanțelor, taxarea cu 10% pe salarii se va face lunar, urmând ca regularizarea să se facă la finalul anului fiscal. Prima regularizare se va face în mai 2019, când se încheie anul fiscal după introducerea noilor reguli. Ministrul a explicat că gospodărie în sens fiscal reprezintă un grup de persoane care au sau nu o relație de rudenie, dar care au un patrimoniu comun. „Dacă un grup de persoane, câteva persoane, indiferent că-i leagă o relație de rudenie sau nu, gospodăresc împreună, își constituie un patrimoniu comun, atunci se înregistrează ca atare la Fisc, Fiscul are evidența gospodăriilor, și atunci când se face calculul de impozit pe venitul global se are în vedere ca subiect de impunere gospodăria înregistrată fiscal”, a spus el.  Acesta a ținut să sublinieze, însă, că statul oferă doar posibilitatea unei asemenea asocieri, dar nu impune nimic, iar dacă opțiunea nu este atractivă, atunci nimic nu e obligatoriu. 

Viorel Ștefan a precizat că în România sunt în jur de 7 milioane de gospodării, estimându-se un necesar de 30.000-35.000 de consultanți fiscali. 

Ministrul Finanțelor: Nu e vorba de alte taxe, nu e vorba de alte impozite 

La finalul ședinței de guvern, ministrul a ținut să precizeze că măsura impozitării globale nu este una inventată de actuala guvernare, pentru că acest sistem a funcționat până în anul 2005.

„Deci vrem să reintroducem, nu e vorba de alte taxe, nu e vorba de alte impozite, este vorba despre o altă manieră de a gestiona impozitul pe venit, care să includă în baza de impozitare toate veniturile, indiferent de sursa de realizare a lor, și care să facă posibil ca din baza de impozitare să se elimine toate deductibilitățile fiscale care ar permite să stimuleze anumite sectoare de activitate din societatea românească. Spre exemplu, dacă vrem să stimulăm dezvoltarea pensiilor private, atunci cu siguranță trebuie să facem deductibile contribuțiile la pensii private. Dacă vrem să stimulăm sistemul de sănătate, sistemul de asigurări privat de sănătate, trebuie să facem deductibile acestea. Dacă vrem să stimulăm anumite programe educaționale, contribuțiile trebuie să fie deductibile. Dacă trebuie să zicem, cândva, a fost o facilitate de acest gen în legătură cu îmbunătățirea facilităților termice ale locuințelor și, de ce nu, se poate merge mai departe până la a determina un anume comportament al cetățenilor în relația cu comercianții, cum avem astăzi acel instrument al bonurilor fiscale”, a adăugat ministrul. 

Concret, sistemul de globalizare a veniturilor propus în acest moment care permite ca, la final, atunci când tragi linie și ai dovada că ai adus bonuri fiscale de un anume volum, beneficiezi de o anume sumă deductibilă la calculul impozitului pe venit. Ministrul a pus accent și pe asistența de specialitate de care e nevoie pentru ca un astfel de sistem să funcționeze, făcând referire la consultanții fiscali care vor ajuta la implementare și care vor fi angajați de stat, cetățenii putând să beneficieze de serviciile lor gratis: „Statul își asumă această obligație de a angaja consultanți fiscali care să-și ofere serviciile în mod gratuit tuturor contribuabililor care vor trebui să facă această declarație de impozit pe venitul global”, a mai spus Ștefan. 

„La sfârșitul anului sau, mai exact, în prima jumătate a anului următor, vine consultantul fiscal și-ți întocmește dosarul. Și dacă ai ținut bonurile, atunci el le pune acolo, le capsează, le adună și s-ar putea, pe baza acestor bonuri, să beneficiezi de o sumă cu titlu de deductibilitate la calculul impozitului „, a sistematizat ministrul pașii prin care vor putea fi calculate sumele deductibile. 

Întrebat de unde va angaja statul atâția consultanți fiscali, Viorel Ștefan i-a „liniștit” pe jurnaliști, făcând trimitere la cei 30.000 de angajați ai ANAF despre care a spus că ar constitui resursă suficientă pentru ca unii să fie angajați în aceste scopuri. 

Ministrul Muncii a fost prima care a anunțat MAREA FISCALIZARE. „E sistemul american, veți ajunge să cereți facturi de peste tot”

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a fost cea care a oferit primele informații referitoare la planul privind impozitul pe gospodărie aflat în discuție la Finanțe: „E foarte simplu. E sistemul american, dacă vreți. Dacă vor citi programul de guvernare, vor înțelege. Ca să scoți din economia neagră toți banii posibili. De unde încasăm ca să mărim salariile…păi o să fiscalizam totul.  Dacă dumneavoastră veți avea posibilitatea să duceți copilul la școala de balet și ați putea să deduceți cheltuiala, o să cereți chitanță. Veți ajunge la un moment dat să cereți de peste tot facturi și bonuri. Vă duceți copilul la mediație și cereți chitanță”, a declarat ministrul Muncii la RTV. 

Declarația vine în contextul în care Miinisterul Finanțelor a demarat o serie de discuții cu mediul de afaceri privind unele modificări ale Codului Fiscal, cum ar fi elimarea cotei unice și introducerea așa-zisului impozit pe gospodărie. Discuțiile vin în contextul în care PSD a lansat în dezbatere publică proiectul salarizării bugetare care prevede o majorare semnificativă a veniturilor angajaților în sistemul de stat. 

Preșdintele Consiliului Fiscal și-a exprimat îndoieli privind sustenabilitatea acestor măsuri: „Din primele estimări rezultă că impactul legii salarizării este mult mai mare decât s-a comunicat de guvern. Ce ni s-a spus până acum era un impact de circa 30 de miliarde, cumulat în patru ani. Din ce se vede acum, impactul este aproape dublu, în jur de 50-60 de miliarde. În acest moment, nu avem toate informațiile pentru o estimare exactă. Iar, în 2018, impactul este foarte mare. În ce privește salariile medicilor și asistentelor medicale, toată creșterea este realizată anul viitor, o creștere de aproape 150% în anumite cazuri. La educație creșterea este de 50% față de 2017 și 25% la celelalte categorii sociale din sectorul public. De la 1 ianuarie 2018, ar fi o creștere pentru toți bugetarii, în medie de 40-50% față de 2017″, a declarat,  președintele Consiliului Fiscal.