Noua idee „urgentă” a lui Șerban Nicolae: „paradisuri fiscale” pe insule și grinduri, pentru cazinouri, restaurante sau eoliene. Ce interes are Dragnea

Publicat: 09 03. 2017, 16:23

Senatorul PSD Șerban Nicolae a depus luni, 6 martie, la Senat, cu propunere de dezbatere în procedură de urgență, un proiect de lege care propune autorizarea activităților de jocuri de noroc, comerț, turism, alimentație publică sau energie regenerabilă pe insule și grinduri create în cadrul amenajărilor hidrotehnice, și care stau nefolosite. Mai mult, Nicolae propune ca firmele cu astfel de proiecte să se bucure de 50% reducere la taxe pentru activitățile prestate în aceste condiții, precum și de regim de TVA și accize aplicabil teritoriilor care nu fac parte din UE (lucru care permite scutirea de TVA). De asemenea, operatorii de jocuri de noroc ar urma să se bucure de reducere cu 50% a taxelor specifice, care în restul țării sunt imense.

„Terenurile la care se referă prezenta lege se constituie din insule, grinduri și alte suprafețe de uscat, cu potențial de exploatare economică, rezultate prin acțiuni sau modificări naturale ale teritoriului ori prin lucrări de amenajare hidrotehnică și care fac parte din domeniul public al statului”, arată proiectul de lege.

UPDATE: La sfârșitul anului 2013, pe atunci vicepremierul Liviu Dragnea, ministru al Dezvoltării Regionale, iniția o hotărâre de guvern prin care o insulă și un braț al Dunării treceau în administrarea CJ Teleorman. Scopul era pentru dezvoltarea turismului. Acestea erau concesionate atunci către firma Tel Drum, administrată de foștii colegi din tinerețe ai lui Dragnea, conform primarului PSD din Seaca, localitate unde ar fi urmat ca proiectul să se dezvolte.

Mai exact, era vorba despre Insula Belina (Suprafață teren -2.103.885 mp, Suprafață construită C1- dig și parapet – 9.910 mp, Suprafață construită C2- parapet -403 mp, Suprafață construită C3 – dig și parapet -18.411 mp) și Brațul  Pavel (Lungime – 4.587 m, Suprafață teren-1.368.773 mp, Suprafață construită C1-dig -3.928 mp, Suprafață construită C2 – dig – 655 mp, Suprafață construită C3 – dig 3.629 mp).

„Plaja există, e naturală, e frumoasă. Doar nu e amenajată. Nu sunt construite căsuțe să vină omul cu soția, cu amanta, cu ce vrea, să fie într-un loc ferit.  E ceva frumos, e o zonă naturală. Eu am doar drumul de acces. E un drum betonat, se poate circula bine și vara și iarna. Ca zonă turistică ar fi bine să o facă. Dar să știți că pe timp de vară avem probleme cu țânțarii”, declara pentru Gândul primarul din Seaca.

La rândul său, Liviu Dragnea declara: „Acolo poate fi un proiect pentru turism, dacă cei de la Consiliul Județean vor avea inteligența necesară și maturitatea necesară ca să facă un proiect care să se califice pentru a fi aprobat. Acolo poate deveni o zonă frumoasă, este un potențial. Acolo nu există nicio plajă, din câte știu eu. Cel puțin dacă anul ăsta nu o fi amenajat primarul vreo plajă, eu nu știu acolo să fie vreo plajă și în afară de șopârle eu nu am văzut alte ființe care să facă plajă pe niște blocuri mari de beton sau să se agațe de niște fiare acolo„.

Șerban Nicolae arată că astfel de terenuri intră automat în domeniul public al statului și în administrarea teritorial-administrativă corespunzătoare, la data intrării în vigoare a legii.

De la această lege ar urma să fie exceptate terenurile din Rezervația Delta Dunării, din arrile naturale protejate, din parcurile urbane sau din zonele de agrement intravilan, precum și terenurile inundabile, cele folosite pentru agricultură sau piscicultură și cele care deja se bucură de un regim fiscal derogatoriu.

„Activitățile economice ce se pot autoriza pe terenurile menționate la art. 2 sunt cele de producție de energie regenerabilă, turism, agrement, alimentație publică, comerț cu amănuntul, jocuri de noroc, precum și cele de servicii conexe acestora”, arată proiectul lui Nicolae.

Activitățile economice desfășurate în acest fel ar urma să intre în regim de „paradis fiscal”: reducere de 50% la taxele și impozitele locale, fără impozit și taxă pe teren, suprafețele de teren sunt concesionate de autorități operatorilor economici, scutire de la impozitul forfetar pe profit de 5% din venituri pentru baruri, cluburi, cazinouri, scutirea de TVA și accize (prin aplicarea regimului de teritoriu din afara UE, conform Codului Fiscal, art. 267, alin. (3)), precum și reducerea cu 50% a taxelor și impozitelor specifice operatorilor de jocuri de noroc.

Conform motivării la proiectul de lege, Șerban Nicolae consideră că aceste terenuri stau în prezent „în paragină” și „nu produc nimic”.

„În prezent, există în zona bazinelor hidrologice, suprafețe de uscat rezultate fie prin efectul acțiunii naturale al apei și solului (depuneri de aluviuni, alunecări de teren, viituri, etc), fie prin efectul unor lucrări de amenajări hidrotehnice (îndiguiri, baraje, lacuri de acumulare, desecări, devieri și sistematizări de cursuri de apă, etc). Aceste terenuri se constituie în insule, grinduri și alte asemenea, unele având potențial de exploatare economică. Astăzi, aceste terenuri nu produc nimic, stau în paragină, în condițiile în care, printr-o serie de facilități fiscale și de regim juridic special, ar putea stimula inițiative de afaceri aducătoare de taxe și impozite atât la bugetul local, cât și la cel național”, arată motivarea proiectului de lege.

CITEȘTE AICI PROIECTUL DE LEGE DEPUS DE ȘERBAN NICOLAE.

Ideea lui Șerban Nicolae privind înființarea de paradisuri fiscale pentru operatorii de jocuri de noroc nu este nouă. Ea a fost susținută puternic de cei doi foști baroni PSD de Constanța, Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu, în 2014. Mazăre condiționa în 2014 mobilizarea la vot a oamenilor de afaceri din Constanța de susținerea de către Victor Ponta a unui astfel de proiect de lege și discutase de proiect și cu fostul ministru de Finanțe Darius Vâlcov, acuzat în mai multe dosare de corupție. Totul a picat însă atunci din cauza unor avize de la Comisia Europeană, scria Gândul în 2014.

„Turismul merge bine în Mamaia în perioada de vară. O idee pe care am discutat-o cu premierul și pe care n-a apucat să o pună în practică pentru că trebuie acceptul Comisiei Europene ca să facem un statut special pentru o zonă de cazinouri pe fâșia de litoral, în așa fel încât să avem turiști și întrasezon. O zonă fiscală specială pentru jocuri de noroc și cazinouri. Acesta este un proiect pe care Ponta îl susține, îl susține și Tăriceanu. E bine să știe fiecare comersant din constanța că nu o să câștige numai trei luni de pe urma turiștilor, ci zece luni”, declara atunci Radu Mazăre.