Noua lege Big Brother ajunge la Curtea Constituțională. Cum ar putea serviciile secrete să aibă acces, fără mandat, la datele clienților de internet și telefonie

Publicat: 23 12. 2014, 17:25

69 de deputați PNL atacă la Curtea Constituțională prevederile legii securității cibernetice a României, în special cele ale articolului 17, care stabilește că serviciile secrete și ministerele cu atribuții în domeniul siguranței naționale pot avea acces la datele privind utilizatorii, deținute de firmele de comunicații electronice și telefonice, fără un mandat de la judecător, doar în baza unei „solicitări motivate”.

„Această nouă tentativă a Guvernului Ponta de a încerca să permită serviciilor de informații, unor instituții de autoritate, Ministerul de Interne, Ministerul Apărării Naționale, să intre cu bocancii în viața privată a cetățeanului român reprezintă o gravă încălcare a democrației și o gravă încălcare a drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățeanului român. Noi, ca liberali, nu putem permite ca acest lucru să se întâmple”, a spus Ludovic Orban, vicepreședintele PNL,

Orban a mai spus că aceasta este continuarea aceleiași linii pe care au mers și legea Big Brother, privind stocarea datelor utilizatorilor, și cea privind cartelele prepay și a rețelelor de wifi publice, care au fost declarate neconstituționale de judecătorii CCR.

Orban a fost întrebat dacă își acuză colegii din Senat de incompetență, având în vedere că toți senatorii PNL, inclusiv liderul senatorilor, Puiu Hașotti și președintele Comisiei de apărare, Corneliu Dobrițoiu, au votat pentru.

„Nu ne acuzăm în niciun caz, am luat legătură cu marea majoritate a senatorilor, cu care am vorbit personal. Le-am explicat că noi ca și deputați nu am putut să ne pronunțăm din cauza faptului că procedura adoptării tacite a fost aceea care a permis trecerea legii prin Camera Deputaților și că este un drept fundamental pe care îl avem, și anume acela de a sesiza CC. De asemenea, consider că prioritare sunt drepturile și libertățile fundamentale ale cetățeanului român, în raport cu posibila nemulțimire care ar putea să apară din partea unui coleg din Senat”, a răspuns liderul deputaților PNL.

Senatul a adoptat vineri legea securității cibernetice a României, care prevede printre altele ca toți deținătorii de infrastructuri cibernetice (rețele de comunicații electronice și telefonice) să permită accesul la datele stocate, despre utilizatorii acestor rețele, serviciilor secrete și autorităților cu atribuții în siguranța națională. Aceste autorități nu au nevoie de un mandat emis de o instanță, așa cum se procedează de obicei în astfel de cazuri, ci doar de o „solicitare motivată”, despre care legea nu dă detalii.

Legea este inițiată de Guvern, în condițiile în care recent Curtea Constituțională a declarat neconstituționale prevederile a două legi, printre care și cea privind stocarea datelor utilizatorilor de rețele de comunicații, de către furnizori, pe o perioadă de 6 luni.

Cel mai controversat articol din legea respectivă, numărul 17, stabilește că printre atribuțiile deținătorilor de infrastructuri cibernetice (termen definit vag în lege drept infrastructuri din domeniul tehnologiei informației și comunicații, constând în sisteme informatice, aplicații aferente, rețele și servicii de comunicații electronice) se numără și: „să acorde sprijinul necesar, la solicitarea motivată a SRI, MApN, MAI, Oficiului Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat, SIE, STS, SPP, CERT-RO și ANCOM, în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu ce le revin acestora și să permită accesul reprezentanților desemnați în acest scop la datele deținute, relevante în contextul solicitării”.

Legea elimină astfel necesitatea unui mandat judecătoresc pe care aceste instituții trebuie să îl obțină în prezent pentru a avea acces la datele oricărui sistem informatic susceptibil că este implicat într-o activitate ilegală. De asemenea, legea nu specifică ce formă legală trebuie să aibă această solicitare și ce elemente trebuie să conțină și nici situațiile în care poate fi făcută.

Fostul președinte Traian Băsescu a declarat că legea securității cibernetice este o măsură care poate preveni atacurile cibernetice și teroriste la adresa României, însă că „trebuie avută mare grijă” la modul cum se face controlul serviciilor pentru ca „niciodată nimănui să nu-i treacă prin cap să ajungă la abuzuri”.