Noul Guvern face planuri de ștergere a datoriilor companiilor de stat. Vâlcov: „Până în iunie veți avea o listă”

Publicat: 15 12. 2014, 21:17

Ideea unor „măsuri bugetare” pentru companiile de stat a fost lansată de Darius Vâlcov la audierile din Parlament pentru noul Guvern. „După ce am stins toate arieratele autorităților locale, trebuie să ne îndreptăm atenția spre companiile de stat și companiile locale. Vom stabili niște întâlniri să vedem dacă le putem redresa. Dacă nu, avem cele două variante: privatizarea sau lichidarea. Nu trebuie să ne fie frică de aceste lucruri”, a fost inițial evaziv ministrul.

În acest moment, în România există 248 de companii de stat care depun bilanțul la Ministerul Finanțelor, în afară de această statistică, acționarul lor principal fiind în rare cazuri la curent cu situația exactă a acestora. Tema datoriilor companiilor de stat este, pe de altă parte, una recurentă în discuțiile cu FMI, delegația Fondului și a Comisiei Europene, trecând-o la fiecare întâlnire cu reprezentanții Guvernului printre întrebările prioritare, alături de situația datoriilor acumulate de autoritățile locale.

În ultimii doi ani, Guvernul a eșuat succesiv în privatizarea CFR Marfă, a combinatului Oltchim, a CupruMin, și a Poștei Române.

La ieșirea de la audiere, ministrul a dat mai multe explicații. Situația celor 248 de companii ar urma să fie inventariată în următoarele 6 luni, ca în iunie să se înainteze Guvernului o primă listă cu propuneri: căror companii să li se șteargă datoriile, care să fie privatizate și care să intre în lichidare. „În primul rând trebuie să vedem cu fiecare minister în parte – care sunt până la urmă acționarii acestor companii – care este propunerea lor. Trebuie să ieșim din această stare de incertitudine. Contez foarte mult pe un management profesionist și cred că acest management trebuie făcut nu numai cu ajutorul ministerului de resport, ci și cu ajutorul Ministerului Finanțelor”, crede Vâlcov.

Ministrul susține că 80% dintre aceste societăți sunt, din cauza datoriilor, în imposibilitatea de a participa la licitații. „Cu un ajutor minim din partae statului ar putea să intre pe piață și să se dezvolte. Sunt companii care nu pot accesa fonduri europene, care nu pot să intre pe această piață a licitațiilor, pentru că au niște datorii pe care nu le pot achita la stat. Ori luăm decizia și mergem pe restructurare până la insolvență, ori pe privatizare, ori haideți să le ajutăm și să le dezvoltăm”, a sugerat Vâlcov soluția ștergerii datoriilor de către stat.

Întrebat care ar trebui să se regăsească, din punctul său de vedere, pe lista pentru privatizare, ministrul a evitat însă un răspuns tranșant: „Nu vă pot da un exemplu pentru că trebuie să avem această discuție în trei – compania, ministerul de resort, Ministerul Finanțelor care trebuie, prin măsuri fiscale, dar și bugetare, să intervină și să rezolve această problemă într-un fel sau altul”.

A dat însă un calendar. „O perioadă de timp acceptabilă undeva la 6-8 luni de zile. Până în iunie veți avea o listă și o propunere de decizie înaintată Guvernului pentru fiecare din aceste companii”, spune Vâlcov, acceptat astăzi de Comisia de specialitate doin Parlamemnt ca ministru al Finanțelor, cu 18 voturi pentru și 10 împotrivă.