Oficial european: MCV nu va fi ridicat în 2017. S-au făcut progrese, dar și pași înapoi

Oficial european: MCV nu va fi ridicat în 2017. S-au făcut progrese, dar și pași înapoi
Publicat: 12/01/2017, 17:57
Actualizat: 30/03/2019, 08:56

„Anul acesta nu va fi ridicat (Mecanismul de Cooperare și verificare-n.r.). Noi vom prezenta raportul MCV pentru anul 2016 și am stabilit să cooperăm pentru etapa următoare, anul următor”, a declarat secretarul general adjunct al Comisiei Europene la Parlament, întrebată dacă MCV va fi ridicat anul acesta.

Ea a afirmat că le-a cerut parlamentarilor să continue progresele și să acționeze în direcția finalizării MCV, însă acest lucru depinde de Guvern și de Parlament, instituții care pot „să accelereze”, „să meargă în direcția corectă”.

„Am venit să văd noul Guvern, Parlament. Suntem în faza de finalizare a raportului MCV. Am venit să transmit mesajul că raportul va fi finalizat cel mai probabil luna aceasta. Am venit să spun că trebuie să continuăm progresele făcute. Anul acesta ne uităm la ultimii 10 ani, la lucrurile bune și rele care s-au întâmplat. Progres există, dar trebuie să vedem ca acesta continuă și le-am cerut reprezentanților (parlamentarilor-n.r.) să lucrăm împreună, dar ceea ce Comisia și președintele Juncker vor să vadă este se acționeze în direcția finalizării MCV, dar asta depinde de Guvernul României și de acest foarte frumos Parlament ales democratic, să accelereze, să meargă în direcția corectă, care nu este reversibilă, care merge doar înainte, nu înapoi”, a mai spus Paraskevi Michou.

Pașii următori depind de eforturile pe care Parlamentul și Guvernul le vor face pentru îndeplinirea criteriilor prevăzute de MCV.

„Pașii următori depind de ceea ce am spus. Am venit aici să transmit mesajul că ne dorim o cooperare strânsă să ne apropiem de ieșire, dar asta depinde de munca Parlamentului, a Guvernului, de îndeplinirea tuturor criteriilor într-o manieră sustenabilă pentru ca progresele să nu fie reversibile. Am stabilit că vom lucra împreună ca să atingem acest obiectiv”, a insistat Paraskevi Michou.

Ea a precizat că raportul MCV, în curs de finalizare, arată că s-au făcut progrese, dar și pași înapoi.

„Nu (va fi un raport întru totul pozitiv.n.r.). Când spun că s-au făcut progrese în ultimii 10 ani, spun că am văzut instituții care s-au consolidat, că sunt structuri deja încorporate în sistem. Am văzut în orice caz și anumiți pași înapoi și asta vrem să evităm în viitor. Nu pot să vă spun cum va arăta raportul pentru că nu este finalizat, dar când mă uit la ultimi 10 ani în anumite zone s-au făcut foarte mari progrese, în anumite zone au fost progrese, au fost și pași înapoi și încercăm să oferim posibilitatea și intrumentele pentru a merge doar înspre progresele bune”, a subliniat Paraskevi Michou, întrebată dacă raportul MCV va fi unul eminamente pozitiv.

La întâlnirea de la Palatul Parlamentului au participat șefii Comisiilor Juridice ale Camerei Deputaților și Senatului, Eugen Nicolicea și Șerban Nicolae, dar și Rovana Plumb, vicepreședintele Camerei Deputaților.

România prezintă toate condițiile ca Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) să fie încheiat, a declarat joi ministrul Justiției, Florin Iordache.

„Am arătat că România, în parteneriat cu Comisia, a consolidat instituții importante și din punctul nostru de vedere, atâta timp cât toate aceste condiționalități au fost îndeplinite, argumentele pe care noi le-am arătat sunt acelea că în perioada imediat următoare, acest mecanism care la început a fost folositor României și ne-a ajutat pentru întărirea instituțiilor și pentru o legislație coerentă au fost îndeplinite. În condițiile în care toate aceste obiective au fost îndeplinite, pe care România le-a avut în față în 10 ani de activitate, le-am îndeplinit, în acest moment România prezintă toate condițiile pentru ca acest mecanism în acest an să poată fi încheiat”, a declarat ministrul Justiției, Florin Iordache, la finalul întâlnirii cu secretarul general adjunct al Comisiei Europene, Paraskevi Michou.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Președintele Klaus Iohannis se pensionează! Câți bani va primi liderul țării după 42 de ani...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Unde aleg românii să plece de Paște?