Oltean despre Legea electorală:USL a abdicat cu ușurință de la principii clamate de Ponta, Antonescu

Publicat: 25 05. 2012, 14:40
Actualizat: 25 05. 2012, 14:40

Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a declarat, vineri, într-o conferință de presă, că în privința Legii electorale USL „a abdicat cu ușurință” de la principii clamate de Victor Ponta și Crin Antonescu referitoare la reducerea numărului de parlamentari, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Legea electorală pe care USL a adoptat-o în mare grabă și în forță, abdicând cu ușurință de la câteva principii pe care Ponta și Crin Antonescu le-au clamat în ultimul an. E vorba de reducerea numărului de parlamentari. Vă amintiți că Ponta și Crin Antonescu solicitau PDL să voteze legea în forma pe care ei au propus-o cu un număr redus de parlamentari, înscriindu-se, din acest punct de vedere, în ceea ce poporul a decis la referendumul din 2009”, a spus Ioan Oltean.

Secretarul general al PDL a afirmat că, dat fiind numărul mare de parlamentari pe care USL îl are, Uniunea a decis să răspundă nevoilor acestora și nu ale poporului.

„Din păcate, pe ultima sută de metri, pentru a răspunde, de fapt, nevoilor crescute ale USL având în vedere numărul mare de parlamentari care și-au îndreptat pașii spre ea, cele două formațiuni au renunțat la reducerea numărului de parlamentari, mergând doar pe susținerea votului uninominal, adică să ia câștigătorul colegiului mandatul”, a afirmat Oltean.

El a declarat că PDL a votat împotriva acestei legi, „menținându-se constant pe linia a ceea ce a stabilit”, un Parlament unicameral, cu 300 de parlamentari pentru a răspunde, în felul acesta, „deciziilor poporului, luate în urma referendumului”.

Camera Deputaților a adoptat, marți, cu 180 voturi „pentru”, 30 „împotrivă” și 26 abțineri, proiectul privind sistemul de vot uninominal inițiat de Crin Antonescu și Victor Ponta, respingând toate amendamentele PDL și UDMR.

Proiectul prevede că vor fi aleși deputați și senatori cei care au câștigat colegiul în care au candidat, iar, suplimentar, în județele în care minoritățile au peste 7% reprezentare, acestea vor primi în plus un mandat de parlamentar.

Pragul electoral a fost eliminat și a fost adoptată o prevedere potrivit căreia delimitarea colegiilor va rămâne aceeași ca în 2008.

Deputații au respins amendamentele PDL privind reducerea numărului de parlamentari la 300, precum și cele ale UDMR.

PDL a anunțat că va ataca la Curtea COnstituțională legea privind sistemul uninominal de vot propusă de USL și votată marți de către Camera Deputaților