Orban, cu ochii pe cheltuielile premierului Cîțu. Liderul PNL cere intervenția de urgență a coaliției de guvernare

Publicat: 24 06. 2021, 12:43
Președintele PNL, Ludovic Orban/ Sursa FOTO: gov.ro

Ludovic Orban a început să fie foarte atent la cheltuielile premierului Florin Cîțu, cel care îi este contracandidat la funcția de președinte al Partidului Naționale Liberal. În acest sens, liderul PNL afirmă că este „imperios necesară” o decizie la nivelul Coaliţiei referitoare la proiectele de investiţii în curs de finalizare.

Președintele Camerei Deputaților arată că, în ultima vreme, „preţul materialelor de construcţii a crescut fără precedent”.

„Bugetul Ministerului Dezvoltării, un subiect nu foarte mediatizat”

Bugetul Ministerului Dezvoltării este un subiect care văd că nu e foarte mediatizat. Am susţinut la dezbaterile din Coaliţie un buget al Ministerului Dezvoltării, atrăgând atenţia că trebuie să incluzi în cadrul bugetării şi decontările pe care le faci pentru lucrările care s-au prezentat în ultimele două luni ale anului 2020”, spune Orban.

Șeful liberalilor îi dă lecții de guvernare premierului Cîțu și afirmă că la rectificarea bugetară va trebui „să se facă o evaluare foarte serioasă a necesarului de plată. Acolo este vorba de proiecte de investiţii în foarte multe localităţi, proiecte de investiţii care nu pot să bată pasul pe loc, proiecte care sunt aproape de finalizare şi pentru care trebuie asigurată finanţarea”.

E imperios necesar să se ia o decizie la nivelul Coaliţiei cu privire la ceea ce se întâmplă în domeniul construcţiilor. Asistăm la o creştere fără precedent a preţului materialelor de construcţii” – Ludovic Orban.

De ce au explodat prețurile pe piața materialelor de construcții

Ludovic Orban este de părere că autoritățile nu au nicio vină fiindcă au explodat prețurile pe piața materialelor de construcții. Fostul prim-ministru arată că piața internațională este cea care reglementează prețurile în domeniu.

„Trebuie găsită o altă soluţie pentru a permite actele adiţionale pentru noile valori, în condiţiile în care creşteri ale preţului multor materiale – fier, cupru, beton, bitum – trebuie să ţină cont în actele adiţionale de creşterea reală a preţurilor, pentru că constructorii nu vor mai avea capacitatea să finalizeze lucrările. La ora actuală se mai lucrează de către constructorii care şi-au făcut aprovizionarea din timp şi au reuşit să achiziţioneze materialele de construcţii înainte. Creşterea preţului materialelor de construcţii ţine de piaţa internaţională (…) Sunt creşteri de 30, 40, 70 şi chiar de 100% pe anumite materiale de construcţii”, declară Orban.