Paleologu se bucură că s-a renunțat la proiectul „total idiot” privind comasarea muzeelor. „Ies în stradă dacă se reia”

Publicat: 19 12. 2013, 11:53
Actualizat: 06 02. 2019, 14:26

Deputatul PDL Theodor Paleologu declară la RFI că se bucură „tare mult” că premierul Victor Ponta a renunțat la proiectul „total idiot” de a comasa Muzeul Țăranului Român cu Muzeul Satului, precizând că va ieși în stradă dacă totuși se va face comasarea.

Theodor Paleologu declară că proiectul comasării Muzeului Țăranului Român cu Muzeul Satului era unul „total idiot”.

„Mă bucur tare mult că a renunțat la idee. Eu n-am atacat public pe tema asta, deși știam de proiectul ăsta chiar de dinainte de a începe întreaga tărășenie. Pe subiectul ăsta am preferat să discut direct cu Victor Ponta, nu vreau să spun nimic despre conținutul acestor discuții (…). Nu voi face tărăboi public împreună cu ceilalți decât atunci când voi vedea că acest proiect total idiot continuă. Dar cred că a renunțat, pentru că n-are absolut nici un sens să mai deschidă încă un front de bătălii publice pe o chestiune de genul ăsta”, afirmă deputatul PDL.

În opinia sa, „ideea de comasare a celor două muzee este o imensă prostie, pentru că sunt două viziuni și două limbaje muzeografice total diferite, este o cu totul altă viziune muzeografică!”.

Paleologu spune că va participa la proteste de stradă dacă totuși comasarea se va face: „Dacă se întâmplă ceva, vom ieși în stradă, ca să apărăm Muzeul Țăranului Român! E foarte clar acest lucru, ăsta e încă un subiect de ieșit în stradă, pe lângă Roșia Montană, pe lângă gazele de șist, pe lângă amnistia hoțomanilor, pe lângă legea șpăgii, o să mai avem un subiect să ieșim în stradă!”.

Premierul Ponta afirmă că intenția legată de Muzeul Antipa a fost crearea cadrului legal care să permită extinderea activității pe spații ale Muzeului Țăranului și atrageri de fonduri UE prin Ministerul Mediului, precizînd însă că a renunțat la idee pentru a evita noi neînțelegeri și scandaluri.

El a susținut că i-a explicat acest plan și președintelui Traian Băsescu, care a înțeles avantajele pentru dezvoltarea Muzeului Antipa.

„M-a întrebat că de ce nu am spus așa de la început. Eu l-am întrebat de ce se apucă să comenteze fără să mă întrebe pentru a înțelege exact despre ce e vorba”, a relatat Ponta la România TV.

Premierul a explicat că nu era vorba despre desființarea Muzeului Antipa, ci de mai mult spațiu pentru desfășurarea activității și posibilitatea de a beneficia de fonduri comunitare prin intermediul Ministerului Mediului, dar că a renunțat la această idee pentru a nu genera noi neînțelegeri și scandaluri politice.

Ponta a mai adăugat că, probabil, după ce disputele politice vor înceta, directorii celor două muzee se vor întâlni și vor discuta mai bine această variantă.

Potrivit unei scrisori deschise adresate, marți, de directorul Muzeului Țăranului Român din Capitală, Virgil Nițulescu, premierului Victor Ponta, există un proiect de Hotărâre de Guvern care ar face ca Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” să treacă în subordinea Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice și imobilul care adăpostește Muzeul Național al Țăranului Român, în administrarea Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”.