PDL depune moțiunea simplă pe Educație în prima ședință de plen a Camerei de săptămâna viitoare

Publicat: 21 09. 2012, 13:58
Actualizat: 31 01. 2019, 21:40

PDL va depune moțiunea simplă pe tema educației în prima ședință de plen de săptămâna viitoare a Camerei Deputaților, a declarat pentru MEDIAFAX, vicepreședintele PDL Sulfina Barbu.

Ea a arătat că textul moțiunii este pregătit și democrat-liberalii au strâns numărul necesar de semnături pentru depunerea acestei moțiuni simple.

„Conform regulamentului, moțiunile simple se depun în prima ședință de plen a Camerei Deputaților. Textul moțiunii este pregătit și avem toate semnăturile necesare. Liderul grupului parlamentar al PDL din Camera Deputaților, Mircea Toader, va anunța moțiunea în prima ședință de plen a Camerei Deputaților, ședință care ar puta avea loc luni”, a precizat Sulfina Barbu.

Prim-vicepreședintele PDL Cezar Preda anunța, marți, după ședința BPN al PDL, că democrat liberalii vor depune, pe 21 septembrie, o moțiune simplă pe tema educației la Camera Deputaților.

Potrivit programului Camerei Deputaților, în ziua de vineri deputații nu lucrează în plen.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, la Târgu Jiu, la deschiderea noului an școlar, că, din punctul lui de vedere, este necesar și util ca „faimoasa clasă pregătitoare” să funcționeze de anul viitor în cadrul grădiniței, nu al școlii, susținând că autoritățile „au dat bătăi de cap părinților”.

Comisia de Etică a Universității București a hotărât, în iulie, că Victor Ponta a plagiat în teza de doctorat, o treime din lucrare fiind copiată, „prin preluarea integrală de blocuri de text, de rânduri sau prin inversarea unor blocuri de text în raport cu sursele”.

Comisia de Etică a stabilit că teza de doctorat a lui Ponta „încalcă principiile eticii, integrității și bunei conduite în activitatea de cercetare”.

„Teza de doctorat a lui Victor Ponta, Curtea Penală Internațională, are 432 pagini numerotate. Textul propriu-zis, fără anexe, fără prefața semnată de profesorul coordonator Adrian Năstase și fără cuprins are 297 pagini. Elemente de plagiat pot fi identificate în 115 pagini din cele 297 pagini”, spunea președintele Comisiei de Etică, profesorul Marian Popescu, care a prezentat în 20 iulie decizia luată în cazul autosesizării privind plagiatul lui Ponta.

Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), a decis, în ședința din 29 iunie, că premierul a plagiat în lucrarea sa de doctorat, fiind propusă atunci Ministerului Educației retragerea titlului de doctor.

Președintele Consiliului General al CNATDCU, Marius Andruh, declara că a fost analizată, pagină cu pagină, o lucrare de 307 pagini, constatându-se că 85 dintre acestea sunt copieri fără indicarea sursei, foarte ușor de detectat.

Premierul Victor Ponta declara, pentru MEDIAFAX, că decizia Comisiei de Etică a Universității București, pe care a calificat-o drept „comisie ad-hoc” special pentru el, este „politică” și că singura hotărâre recunoscută este cea a Autorității Naționale de Cercetare Științifică (ANCS).

Premierul spunea că dacă își va face datoria față de oameni, iar Guvernul va lua măsurile așteptate, „bătăliile politice vor rămâne în urmă”, spunând însă că el va rămâne cu „niște răni”.

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, declara, pentru gandul.info, că, din punctul său de vedere, cazul s-a încheiat, ea invocând decizia Consiliului Național de Etică potrivit căreia Victor Ponta nu a plagiat.

Rectorul UB, Mircea Dumitru, declara, recent, că doar Ministerul Educației poate decide retragerea titlului de doctor al lui Victor Ponta, întrucât acesta este demnitar, precizând că raportul Comisiei de Etică și al juriștilor confirmă plagiatul și va fi trimis MECTS.