Peste 70% dintre bucureştenii cu drept de vot declară că vor fi prezenți la urne în septembrie. „Se anunţă o campanie mai agresivă ca de obicei”

Publicat: 17 07. 2020, 11:31
Actualizat: 17 07. 2020, 11:39
Peste 70% dintre bucureştenii cu drept de vot declară că vor fi prezenți la urne în septembrie. „Se anunţă o campanie mai agresivă ca de obicei” / Sursă foto: Mediafax_Ștefan_Micsik

Mai bine de 70 la sută dintre bucureştenii cu drept de vot afirmă că își vor exprima opțiunea politică la alegerile locale din septembrie 2020, potrivit specialiștilor prezenţa declarată la urne fiind una plauzibilă datorită tensiunilor din societate, a incertitudinilor economice şi a polarizării politice.

„Se anunţă o campanie mai agresivă ca de obicei”, au adăugat experții IRSOP după prezentarea datelor relevate din cel mai nou „Puls electoral”, transmise și GÂNDUL.RO.

Întrecerea electorală pentru câștigarea Primăriei va fi între Gabriela Firea, actual edil al Capitalei, cu circa 45% intenție de vot, respectiv Nicușor Dan, cu aproximativ 38 procente, intenție de vot.

„Deocamdată nu există indicii care să sugereze că ierarhia s-ar putea inversa”, explică statisticienii.

Potrivit acestora, procentele privind intenția de vot arată după cum urmează: Gabriela Firea – 45%, Nicuşor Dan – 38%, Viorel Cataramă – 9%, Alţii – 6%, Indecişi – 2%, Total – 100%. De menționat că baza de calcul a fost formată doar dintre respondenți, persoane care au confirmat că vor vota.

Diferențele dintre competitori

Deocamdată, explică experții IRSOP, actualul primar al Capitalei, Gabriela Firea, dispune de atuuri pe care Nicușor Dan nu le va putea demonta prea uşor. De altfel, baza ei de susţinători tradiţionali este mai extinsă şi mai loială decât electoratul care îl sprijină pe Dan.

În plus, în comparaţia directă a calităţilor percepute, Firea are un avans de peste 10-12% faţă de Dan în aşteptările publicului că „va crea locuri de muncă”, „va fi preocupată de bunăstarea cetăţenilor” şi „va fi un primar bun”.

În condițiile în care va deveni candidat la Primărie, astăzi, Viorel Cataramă ar obţine în jur de 9% voturi în Bucureşti.

„Probabil că nu va putea să ajungă la vârf, dar ar putea influenţa raportul de forţe în favoarea lui Dan, pentru că va atrage mai mulţi alegători de la Firea decât de la Dan”, au adăugat specialiștii citați.

Reputația liderilor politici, erodată

Cultura confruntaţională din politica românească erodează reputaţia tuturor liderilor politici. Cota de încredere „mare” şi „foarte mare” în şefii de partide este între 5 şi 21%. În atare condiții, chiar şi cei care au încredere în lider, nu agreează neapărat şi partidul său.

Mai exact, doar 60% din cei care au încredere în Ciolacu ar vota cu PSD, şi numai 40% din cei care au încredere în Ponta ar vota cu Pro România.

„Contează mult şi situaţia partidului. Dacă partidul e necunoscut, cum e MPR, numai 6% din cei care au încredere în fondatorul său, Cataramă, ar vota şi cu partidul. Dacă un partid parcurge convulsii interne, cum e ALDE, numai 14% din cei care au încredere în Tăriceanu ar vota şi cu ALDE”, au conchis experții IRSOP.

Pentru acest „Puls electoral”, IRSOP a intervievat telefonic 440 persoane în vârstă de peste 18 ani din Bucureşti, în perioada 10-15 iulie 2020.

Eşantionul este reprezentativ pentru întreaga populaţie cu drept de vot din Municipiul Bucureşti. Toleranţa de eşantionare este +/-4,6%.