PLECAREA GENERALILOR. Alte 17 decrete de pensionare, semnate de Iohannis

Publicat: 01 08. 2017, 18:17

Între cei 17 se regăsesc 3 generali de la SRI, 7 de la MApN, 5 contraamirali, 2 de la MAI. Este vorba despre Dumitrescu Mihaela, Pasăre Bogdan, Cecan Simion din Serviciul Român de Informații, general-maior Tărpescu Ovidiu-Ionel, Harabagiu Marius, generalii de brigadă Badea Gheorghe, Mîndrescu Mircea, Vișan Gheorghe, Lăpădat Dan-Angelo, Zanfir Constantin, contraamiralii Dumistrăcel Cătălin-Silviu, Frățilă Tiberiu, Uce Gigi-Cristinel, Hăulică Dan, Stănciulescu Ioan și generalul de brigadă – cu o stea Oltean Dorin. 

Anunțul vine la doar o zi după ce președintele a semnat documente similare pentru trecerea în rezervă a 10 generali SRI. Nu există explicații oficiale în ceea ce privește acest val masiv de retrageri, însă ele apar în contextul în care Guvernul a anunțat că pregătește modificarea prin OUG a legii pensiilor pensiile militarilor, polițiștilor și angajaților din servicii. 

Valul de cereri de pensionare este confirmat, cu cifre, de ministrul de Interne Carmen Dan, care a declarat chiar astăzi că în trei zile au fost depuse 700 de cereri, în condițiile în care înainte de anunțul Executivului au fost înregistrate 3.200. 

„De vineri până astăzi au depus cereri de pensionare 700 de polițiști. De la începutul anului au solicitat ieșirea la pensie peste 3.200 de angajați ai MAI. Printre cei care au solicitat ieșirea la pensie sunt și 16 chestori. Media de vârstă la pensionare este de 55 de ani”, a declarat ministrul Carmen Dan, într-o intervenție la Antena 3.

Aceste retrageri apar în contextul în care Guvernul a anunțat recent că pregătește modificarea prin OUG a legii pensiilor pensiile militarilor, polițiștilor și angajaților din servicii. 

Astfel, generalii care cer pensionarea  ar putea beneficia de prevederile actuale referitoare la pensiile care se acordă militarilor, polițiștilor și membrilor serviciilor secrete, din moment ce schimbările anunțate de Guvern își vor produce efectele începând cu 15 septembrie, ceea ce înseamnă că cei care aleg să iasă la pensie înainte de această dată nu vor fi afectați. 
 
„Ne-am hotărât ca termenul de intrare în vigoare să fie undeva la 15 septembrie. Adică cei care vor dori să iasă, vor putea să o facă, începând de mâine până la 15 septembrie. Însă ei trebuie să știe că nu li se mai actualizează pensiile în raport cu cei din activitate, ci li se indexează cu rata inflației (…) Trebuie să stopăm o creștere aberantă (…) A fost o legislație specială, pentru anumite categorii. Această ordonanță pe care o pregătim, săptămâna viitoare, nu se referă doar la sistemul de apărare, ordine publică. Se referă la tot ce înseamnă pensii speciale, inclusiv la funcționarii parlamentari, care sunt pe un alt sistem decât contributivitatea”, a spus Lia Olguța Vasilescu, duminică seară, la Antena 3.
 
Olguța Vasilescu a argumentat că, în actualele condiții, statul nu și-ar mai fi putut permite, peste patru ani, să susțină pensiile speciale: „La o pensie de 30.000, acum statul nu-și permite să plătească 60.000 peste câțiva ani . Ghici ce, economia nu produce atât (…) Nu mai putem să se dubleze în următorii patru ani pentru că statul.nu își mai permite să le susțină”, a spus ministrul Muncii.