PNL pregătește revocarea lui Călin Popescu Tăriceanu de la șefia Senatului. Care este planul liberalilor

Publicat: 15 02. 2015, 17:26

Negocierile dintre PNL și celelalte formațiuni politice pentru o nouă majoritate parlamentară se apropie de primul rezultat vizibil. Dacă miercurea trecută, pe 11 februarie, liberalii au început strângerea de semnături pentru revocarea lui Călin Popescu Tăriceanu de la șefia Senatului, lista era deja finalizată joi.

Cu toate acestea, semnăturile sunt importante doar pentru a putea depune cererea de revocare, potrivit Regulamentului. În realitate însă, surse din PNL au declarat pentru gândul că numărul celor care vor vota pentru schimbarea lui Tăriceanu și, implicit pentru demiterea Guvernului este mai mare.

Sunt șanse mari ca revocarea lui Tăriceanu să fie propusă chiar în ședința Biroului Permanent de luni, 16 februarie, în funcție de ultimul bilanț pe care îl vor face liberalii în cursul dimineții de luni.

Dacă cifrele nu sunt satisfăcătoare, atunci PNL va amâna încercarea de a-l schimba pe Tăriceanu de la conducerea Senatului pentru ședința de miercuri, urmând ca votul final să fie dat în plenul de joi.

În locul șefului PLR, dacă va fi revocat, ar urma să vină, din nou, co-președintele PNL Vasile Blaga.

Săptămâna trecută, prim-vicepreședintele PNL, senatorul Teodor Atanasiu, a declarat că liberalii au început strângerea de semnături pentru revocarea lui Călin Popescu Tăriceanu din funcția de președinte al Senatului. Potrivit Regulamentului Senatului, pentru această procedură este nevoie de minimum o treime din numărul total al senatorilor.

În momentul de față, PNL are 59 de aleși în Camera Superioară. Cu neafiliații și UDMR ar ajunge la 73. Dacă acestora li se adaugă Mircea Geoană și cei patru senatori care s-au se alătură noii formațiuni anti-Ponta – Cătălin Croitoru, Valer Marian, Dan Tătaru și Aurel Dan Ioniță – liberalilor tot le-ar lipsi 7 voturi. Singura șansă pentru ca guvernul să fie demis este ca alți senatori UNPR sau PC să se alăture liberalilor.