PNL și UNPR vor să îl dea jos pe Tăriceanu din fruntea Senatului

Publicat: 29 03. 2016, 15:08

„Este un demers de bun simț pe care PNL îl demarează încă de această săptămână. Trebuie strâns un anumit număr de semnături”, a declarat copreședintele PNL, afirmând că Tăriceanu „nu îndeplinește nici pe departe standardele pe care ar trebui să le îndeplinească un președinte al Senatului”.

Gorghiu a precizat că „cei care au expus în spațiul public dorința de a se ralia acestui demers sunt cei de la UNPR”. „Am mai discutat informal cu unii, alții din acest partid care și-a schimbat conducerea și pare a încerca o nouă cale cel puțin la capitolul imagine”, a mai afirmat copreședintele PNL.

„Este un demers pe care noi nu l-a ascuns niciodată, dat fiind faptul că președintele Senatului nu îndeplinește nici pe departe standardele pe care un președinte al Senatului ar trebui să le îndeplinească, că este un om care nu știe decât să vină public cu mesaje antipopuliste, antijustiție și cu jigniri la adresa competitorilor politici, credem că este singură vaniantă decentă pentru instituția Parlamentului dacă tot dorim recredibilizare, schimbarea imaginii. Este o variantă corectă de schimbare a actualului președinte al Senatului. Vom vedea câte semnături vom reuși să strângem. (…) Liderul de grup a fost deja mandatat să strângă semnăturile necesare”, a declarat copreședintele PNL, solicitată să detalieze demersul de înlăturare a lui Călin Popescu Tăriceanu de la șefia Senatului, cu sprijinul UNPR.

Gorghiu a mai spus că discuțiile cu UNPR la nivel de lideri de grup, în Senat, „sunt foarte bune la acest moment”, deși nu se pune problema unor negocieri politice mai ample, câtă vreme UNPR nu face o „declarație de independență” față de PSD.

În ceea ce privește o eventuală propunere pentru funcția de președinte al Senatului, Gorghiu nu a avansat niciun nume. „Cred că este important și cine va fi viitorul președinte al Senatului, dar mult mai important este să dai jos o persoană toxică, din această funcție”, a răspuns ea jurnaliștilor.

Sâmbătă, noul președinte al UNPR, Valeriu Steriu, a declarat că în Senat s-a format o masă critică, care ar putea duce la schimbarea lui Călin Popescu Tăriceanu din funcția de președinte, însă preciza că acest demers ar putea fi inițiat de PSD sau de UNPR. „‘E foarte posibil să fie un demers al PSD în această debarcare sau un demers al UNPR în această debarcare, nu este neapărat obligatoriu să vină cei din PNL. Există un curent la ora actuală la Senat. Rămâne de văzut în ce măsură se coagulează o majoritate”, a răspuns Steriu, întrebat fiind despre pozițiile liderilor UNPR care au cerut debarcarea lui Tăriceanu.

Potrivit articolului 30 din Regulamentul Senatului, revocarea din funcție a președintelui Senatului poate fi propusă la cererea a minimum o treime din numărul total al senatorilor, în cel puțin una dintre următoarele împrejurări: a) încalcă prevederile Constituției; b) încalcă grav sau în mod repetat prevederile Regulamentului Senatului ori ale Regulamentului activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului.

De asemenea, revocarea din funcția de președinte al Senatului poate fi propusă și de jumătate plus unu din numărul total al senatorilor. Propunerea de revocare se face în scris, sub semnătura inițiatorilor, o singură dată într-o sesiune. Aceasta se depune la Biroul permanent care analizează, în prima sa ședință, îndeplinirea condițiilor regulamentare și decide, prin vot, introducerea acesteia în proiectul de ordine de zi a următoarei ședințe de plen.