PNL vrea ca parlamentarii condamnați cu suspendare să își piardă mandatul. Ce părere are Dragnea

Publicat: 11 07. 2016, 16:53
Actualizat: 29 03. 2019, 08:22

După decizia CCR potrivit căreia aleșii locali condamnați cu suspendare își pierd mandatul, liberalii au anunțat că au strâns semnături pentru inițierea unui proiect de lege prin care același principiu să se aplice și în cazul parlamentarilor pentru care justiția a decis că merită o sentință cu suspendare.

„Am analizat ultima decizie a CCR referitoare la aleșii locali. Este o temă care a trecut ușor neobservată de opinia publică, dar cred că este o decizie (…) care merită un tratament egal și în privința parlamentarilor. Decizia CCR spune un lucru foarte simplu, aleșii locali care au o hotărâre de condamnare chiar și cu suspendare își pierd de drept mandatul de ales local. Întrebarea care s-a născut în urma deciziei CCR este foarte clară, un parlamentar condamnat definitiv cu suspendare mai poate sau nu să își exercite mandatul de parlamentar?”, a declarat copreședintele PNL.

Alina Gorghiu a afirmat că liberalii au decis în cadrul Biroului Politic Național ca PNL să promoveze inițiativele legislative care susțin pierderea de drept a mandatului parlamentarilor condamnați cu suspendare.

„Concluzia BPN a fost de a promova încă de astăzi pentru că am reușit să strângem semnăturile inițiativele legislative care aduc această poziționare identică între aleșii locali care sunt condamnați și parlamentarii care sunt condamnați indiferent de modalitatea prin care își exercită privațiunea de libertate, în închisoare efectivă sau cu suspendare”, a spus ea.

Judecătorii CCR au decis miercuri că legea potrivit căreia aleșii condamnați cu suspendare nu își pierd mandatul contravine Constituției, admițând astfel contestația formulată de președintele Klaus Iohannis.

CCR a explicat decizia precizând că o condamnare în sine determină pierderea integrității și îl plasează pe alesul local în afara cadrului legal de exercitare a funcției, indiferent de forma pedepsei.

„Constatarea ilicitului penal printr-o hotărâre judecătorească definitivă înlătură prezumția de nevinovăție a persoanei acuzate și plasează prin ea însăși alesul local în afara cadrului legal de exercitare a funcției. De aceea, condamnarea în sine este cea care determină pierderea integrității, element fundamental al mandatului electiv fără de care persoana care ocupă respectiva demnitate publică nu mai are legitimitatea de a-și continua activitatea. Modalitatea de executare a pedepsei aplicate de către instanța judecătorească nu este decât un mijloc de individualizare a executării pedepsei”, potrivit unui comunicat de presă al Curții Constituționale.

Judecătorii au argumentat că, dacă aleșilor locali condamnați cu suspendare nu le-ar înceta mandatul, acest lucru ar echivala „cu un privilegiu creat acestora, împrejurare care este de natură să nesocotească prevederile art.16 alin.(1), (2) și (3) din Constituție”.

Liviu Dragnea: Foarte bună inițiativă! Stați să ajungem acolo

Liderul PSD Liviu Dragnea a calificat, ironic, drept „foarte bună” inițiativa PNL prin care parlamentarii condamnați cu suspendare ar urma să își piardă mandatul, susținând că

Întrebat cum vede o astfel de inițiativă legislativă, în condițiile în care ar fi printre cei vizați, Dragnea a răspuns ironic: „Foarte bună! (…) E tema lor de vară, stați să o facă. Știți ce mi se pare foarte interesant? Vorbesc despre legitimitatea mandatului de parlamentar niște parlamentari care au ajuns în Parlament nu prin votul oamenilor, ci prin calculator. Știți că ei au ieșit pe locul doi, trei sau patru în unele situații și acuma vorbesc de legitimitate. Dacă asta e preocuparea lor, e foarte bine”, a adăugat Dragnea.

Întrebat dacă ar vota o astfel de inițiativă legislativă, Dragnea a răspuns: „Să ajungem acolo”. Reacția sa vine după ce copreședintele PNL Alina Gorghiu a a anunțat luni că partidul a strâns semnături pentru a depune o inițiativă legislativă prin care parlamentarii condamnați definitiv cu suspendare să își piardă mandatul, după modelul aleșilor locali, având în vedere decizia Curții Constituționale.

Președintele PSD este unul dintre parlamentarii condamnați cu suspendare. Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv, pe 22 aprilie 2016, la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul „Referendumul” pentru folosirea influenței sau a autorității în calitate de persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau altul de foloase necuvenite.