Ponta anunță alegeri parțiale pe 25 mai în colegiile parlamentare și primăriile rămase vacante

Publicat: 10 03. 2014, 15:04
Actualizat: 19 03. 2015, 10:34

Guvernul a decis să declanșeze, depășind de mult termenul prevăzut de lege, alegerile pentru cele 13 colegii parlamentare rămase vacante prin plecarea, condamnarea la închisoare sau decesul unor senatori și deputați, ca și pentru cele 7 primării din țară rămase de mai bine de un an fie fără primari, fie fără consilii locale. Scrutinul va fi organizat pe 25 mai, simultan cu alegerile europarlamentare.

„Guvernul va declanșa pocedurile pentru ca pe 25 mai, o dată cu alegerile europarlamentare să facem alegeri și pentru colegiile de parlamentari rămase vacante și ppentru funcțiile de primari. Vom avea practic pe 25 mai alegeri europerlamentare, alegeri locale parțiale și alegeri parlamentare parțiale”, a anunțat astăzi premierul Victor Ponta decizia politică.

Colegiile parlamentare cu posturi vacante sunt: colegiul 4 Ilfov – Eduard Hellvig – PNL (demisie din Parlament în 3 septembrie), colegiul 2 Satu Mare – Ovidiu Silaghi – PNL (demisie din Parlament în 3 septembrie), George Becali – PNL (condamnat la trei ani de închisoare în 29 mai), Dan Radu Rușanu – PNL (demisie din Parlament în 29 aprilie), Aurel Nechita – PSD (sentință definitivă privind incompatibilitatea), Colegiul 2 Dolj – Nicolae Vasilescu – PSD (ondamnat definitiv la doi ani de închisoare), colegiul 2 Iași – Relu Fenechiu – PNL (condamnat la 5 ani de închisoare) și cel eliberat prin decesul lui Mircea Grosaru, ales la nivel national ca reprezentant al minorităților.

La Senat, Dan Voiculescu (PC) – colegiul 8 București – și-a dat demisia din Parlament pe 28 ianuarie 2013, Olosz Gergely – UDMR – colegiul 2 Covasna – a demisionat pe 13 mai, iar recent senatorul PPDD, Antonie Solomon, a fost condamnat trei ani de închisoare cu executare, colegiul 2 Gorj – Toni Greblă – PSD (numit judecător la CCR) și colegiul 1 Ialomița – Ștefan stoica – PPDD (decedat).

Gândul a semnalat în septembrie 2013 că Guvernul încalcă deliberat legea prin decizia amânării acestor alegeri, termenul de 90 de zile pentru stabilirea unei date a scrutinului la care legea îl obligă fiind depășit de mai multe luni, cu toate insitențele prefecților și ale Autorității Electorale Permanente.

Premierul a explicat atunci că așteaptă să se facă „un «pachet» întreg”, iar președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a susținut că până când nu va fi afectată majoritatea nu consideră o problemă tergiversarea acestor alegeri.