Ponta: Dacă accesam 20 de miliarde euro fonduri europene, nu mai era nevoie de împrumutul de la FMI

Redactor:
Marius Fratila
Ponta: Dacă accesam 20 de miliarde euro fonduri europene, nu mai era nevoie de împrumutul de la FMI
Președintele PSD, Victor Ponta, a declarat, luni, că România este pe ultimul loc în UE la accesarea fondurilor europene, "cei mai ieftini bani din lume", iar dacă s-ar fi accesat 20 de miliarde de euro de la UE nu mai era necesar împrumutul de la FMI

Președintele PSD, Victor Ponta, a declarat, luni, că România este pe ultimul loc în UE la accesarea fondurilor europene, „cei mai ieftini bani din lume”, iar dacă s-ar fi accesat 20 de miliarde de euro de la UE nu mai era necesar împrumutul de la FMI

„Puteam să folosim 20 de miliarde de euro, adică exact cât am împrumutat de la FMI și CE și așa nu ar fi trebuit date înapoi de noi și generațiile următoare”, a spus Ponta, la dezbaterea organizată de USL pe tema absorbției fondurilor europene.

El a acuzat incapacitatea guvernării actuale de a folosi banii europeni și a arătat că, potrivit unei analize a USL, plățile interne către beneficiarii proiectelor europene pentru exercițiul 2007-2013 se ridicau în România la 31 ianuarie la numai 15,60%, fiind pe ultimul loc dintre cele 27 state membre.

Ponta a spus că, dacă Guvernul nu a reușit să asigure de la bugetul de stat toate sumele necesare pentru cofinanțarea proiectelor europene, aceasta rămâne o obligație pentru 2013 a guvernării USL, pentru a reuși să fie salvată dezangajarea fondurilor europene ale României, „atâtea câte ar mai putea fi salvate în acest ceas, al treisprezecelea”.

El a spus că l-ar ține în continuare pe Leonard Orban ca ministru al Afacerilor Europene, dar nu și ministerul în forma sa actuală.

„Un minister construit în septembrie ca să fie paratrăznet și țap ispășitor pentru corupția generalizată și incompetența din celelalte ministere nu își are niciun fel de sens”, a spus liderul USL. El a adăugat că și la șefia ANRMAP nu ar mai numi-o pe „prietena unei doamne ministru, pusă acolo ca să acopere în hârtii incompetența și frauda” unora dintre responsabilii gestionării fondurilor europene.

De asemenea, Ponta a precizat că nu s-a primit răspuns din partea guvernanților cu privire la propunerile în privința fondurilor europene făcute la punctul 5 al discursului său de la votul privind învestirea Cabinetului Ungureanu.

El a reiterat că USL susține simplificarea ghidurilor și procedurilor privind accesarea fondurilor europene, modificarea legii achizițiilor publice, scutirea de la plata TVA în proiectele europene pentru că se pierde astfel un sfert din valoarea lor, introducerea unei interdicții exprese de a mai fi finanțate de la bugetul de stat lucrări și proiecte care pot fi asigurate din fonduri europene, reintroducerea salarizării suplimentare pentru angajații din sectorul bugetar care lucrează cu fonduri europene, externalizarea evaluării proiectelor ca în Polonia.

Totodată, președintele PNL, Crin Antonescu, a evidențiat că USL a inițiat organizarea dezbaterii de luni cu reprezentanții patronatelor, ai beneficiarilor de proiecte și ai autorităților de management pentru că absorbția fondurilor europene este un domeniu care trebuie depolitizat. El a subliniat că USL nu dorește să facă „polemică” și nici nu poate să nu critice și să prezinte diagnoza sa „severă și sinceră” doar „de dragul moderației”.

El a mai adăugat că ideea promovată de „propagandiștii” guvernării că „USL nu oferă soluții” este contrazisă de această dezbatere și de prezentarea de către USL a documentului care propune 15 soluții pentru îmbunătățirea ratei de absorbție.

La rândul său, liderul PC, Daniel Constantin, a arătat că, deși Guvernul, Președinția și liderii coaliției majoritare dau asigurări că se va eficientiza absorbția fondurilor europene, „de la vorbe la fapte este o prăpastie”.

 

Gigi Becali a anunţat că FCSB are un nou atacant. Basarab Panduru, dat pe spate...
A MURIT Oana Ştefănescu! Doliu uriaş în România...
FOTO. Anamaria Prodan, în costum de baie! Aparițiile ei spectaculoase sunt de nota zece
Bărbatul de 50 de ani cu care se căsătorește fiica lui VADIM TUDOR! Toată lumea...
Numai Ion Țiriac putea face asta! Miliardarul a uitat două Ferrari într-un garaj și după...
Țara din Europa pe care toată lumea a uitat-o. Nu a primit nici măcar o...
Ion Cristoiu: Unirea din 1859 n-ar fi fost posibilă dacă Imperiul Otoman n-ar fi trecut,...
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Când am putea reveni la normalitate. Cele mai bune și cele mai negre scenarii
A MURIT Oana Ştefănescu! Doliu uriaş în România...
Viață de bogătan! Ion Țiriac a uitat 2 Ferrari-uri într-un garaj din München. Ce s-a...
Au DISTRUS totul în calea lor! Cel mai VECHI oraș din America, o MINUNE arheologică,...
Despre Mălina Olinescu se știa că s-a sinucis, dar acum s-a aflat adevărul! Mărturie BOMBĂ,...
Horocop 25 ianuarie 2021. Zodia care își atinge obiectivele dificile
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru...
Vestea ȘOC a momentului în România: Marea artistă A MURIT...
Theresa Ivancik, femeia cu bicepși de 40 de centimetri care este des confundată cu un...
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Ce preziceau că se va întâmpla în 2021… oamenii din 1921. E incredibil câte dintre...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide