Ponta: Povestea cu șapte state care ni s-ar opune pentru Schengen nu există, să nu ne luăm după bârfe

Publicat: 04 03. 2013, 22:08
Actualizat: 02 04. 2019, 17:59

Premierul Victor Ponta a declarat că ideea susținută de președintele Traian Băsescu, potrivit căruia cel puțin șapte state s-ar fi opus în cazul unui vot pentru aderarea României la Schengen, reprezintă „o poveste” care nu există și a arătat că poziția statelor UE nu poate fi discutată „după bârfe”.

„Nu există așa ceva. Nu aveți cum să știți nici măcar de două. Când vorbim de poziția unor țări ale Uniunii Europene, nu putem să vorbim așa, după bârfe la colțul străzii. Eu știam de o anumită reținere a Germaniei, dar nu am vorbit niciodată în public despre acest lucru până când ministrul de Interne german, pe care îl apreciază foarte tare domnul președinte Băsescu, nu și-a spus o poziție oficială. Povestea asta cu șapte state…va fi greu de dumirit la cine se referă președintele și mă bucur că nu le-a individualizat, că eram într-o situație ridicolă. Când vorbim de lucruri importante pentru România, iar ajungem la bârfe și la datul la gioale românesc „, a spus Ponta la Antena 3.

El a ținut să precizeze că autoritățile române nu au niciun fel de poziție din partea niciunui alt stat membru care să spună că ar utiliza dreptul de veto și că Germania este singura care și-a exprimat această intenție.

Președintele Traian Băsescu a declarat, luni, că Germania nu este singura țară care ar fi votat împotriva aderării României la Schengen în Consiliul JAI, menționând că sunt cel puțin șapte state care s-ar fi opus în cazul unui vot.

„Aș vrea să mai clarific un lucru, ca om care știe mecanismele de funcționare ale Uniunii Europene. Germania nu este singura care ar fi votat împotriva României, sunt cel puțin șapte state care, dacă s-ar fi ajuns la vot, ar fi votat împotrivă urmare a raportului MCV. Șapte state pe care le știu eu, dar este foarte posibil ca, în momentul în care ministrul german de Interne ridica mâna, să fie majoritate împotrivă. Știu foarte bine cum funcționează consiliile interguvernamentale și interstatale în UE”, a spus Băsescu.

„Prudența arătată astăzi de primul-ministru este de bun augur și sper să se mențină în această linie”, a mai spus Băsescu.

Președintele a mai spus că, de când merge la Consiliul European, nu a văzut „nicio problemă rezolvată țipând”.

„Totul este subiect de negociere între parteneri. Nimeni nu-și aruncă buzduganul peste frontiere. Se mai întâmplă cu Londra, dar și ea pierde câte jumătate de buzdugan când face așa ceva. (…) Nimeni nu rezolvă nimic în acest mod, pentru că nu acesta este spiritul Uniunii. Iar corect din partea noastră este să ne uităm în ograda noastră, să vedem de ce sunt supărați unii parteneri europeni””, a adăugat Băsescu.