Ponta: „Președintele vrea să șantajeze Parlamentul și Guvernul ca să nu mai facem comisia”. Ce efecte „ale supărări” lui Băsescu a calculat Guvernul

Publicat: 03 12. 2013, 10:45
Actualizat: 03 12. 2013, 15:23

La o zi după ce a anunțat că nu mai avem, practic, acord cu FMI, ca urmare a refuzului președintelui de a semna memorandumul negociat de Guvern, premierul Victor Ponta spune că „nu trebuie să intrăm în panică, neexistând în acest moment „niciun efect direct”.

FMI a anunțat deja că renunță la boardul din decembrie, iar Guvernul că nu variante memorandumul fără semnătura președintelui.

În opinia lui Ponta, scopul lui Băsescu este unul politic. Pentru mine lucrurile sunt clare. Președintele vrea să șantajeze Parlamentul și Guvernul ca să nu mai facem comisia de la Călărași, dacă conducerea Parlamentului va considera că e util să cedeze, eu, unul, nu sunt de această părere”, a comentat premierul în Parlament.

În ziua în care Parlamentul a început dezbaterea bugetului, Ponta a dat de înțeles că nu se pune problema renunțări la acciza suplimentară pe carburanți, în jurul căreia este de altfel construit bugetul CNADNR și al Departamentului condus de Dan Șova, și că legea bugetului merge înainte. „Vreau să fim raționali și să nu intrăm în panică. Bugetul se votează în condițiile negociate cu FMI. După care va pleca la președinte să vedem dacă pentru prima dată în 24 de ani nu îl va promulga. O să trecem și peste acest moment. Avem capacitatea de a ține lucrurile în mână”, a dat Ponta asigurări.

La Guvern s-a calculat însă și un potențial efect negativ: neaplicarea, de la 1 Ianuarie 2014, a ratei de cofinanțare de 95% pentru fonduri UE, valabilă pentru țările care au acord cu FMI, ci doar de 85%, ca până în prezent. „E vorba de 1,7 de miliarde de lei noi pe an. Primul calcul al acestei supărări 150 de milioane de lei pe lună pe care îi pierdem de la CE”, a calculat Ponta.

În ceea ce privește o discuție președinte-premier pe această temă, șeful Guvernului se declară „dispus” să meargă „la președinte cu bugetul”, dar nu consideră că Guvernul a avut nevoie de un mandat prealabil din partea lui Băsescu pentru a negocia cu FMI. „Eu sunt dispus să merg la președinte cu bugetul (…) Nu există în arhivă vreun mandat dat de președinte pentru negociere. Nici măcar umilul Boc nu-și lua mandat, se ducea și el așa”, a adăugat Ponta.