Ponta rămâne sub control judiciar, dar cu mai puține interdicții. Ce nu are voie să facă fostul premier

Ponta rămâne sub control judiciar, dar cu mai puține interdicții. Ce nu are voie să facă fostul premier
Publicat: 10/09/2016, 11:47
Actualizat: 26/03/2019, 06:09

Curtea Supremă a ridicat o parte din interdicțiile dispuse în cazul fostului premier Victor Ponta, acesta având voie să vorbească cu presa despre acuzațiile din dosar, fiindu-i totodată ridicată și interdicția de a părăsi țara, a confirmat avocatul său pentru MEDIAFAX.

Victor Ponta rămâne sub control judiciar și are interdicția de a lua legătura cu martorii și ceilalți suspecți din dosar, interdicția de a deține și folosi arme, are obligația de a se prezenta săptămânal la poliție, dar și în fața judecătorilor și procurorilor DNA de câte ori este chemat.

Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție este definitivă.

Fostul premier s-a prezentat, sâmbătă dimineață, la secția 6 de Poliție din București, unde i s-au comunicat modificările aduse controlului judiciar.

Ulterior, Victor Ponta a transmis pe pagina sa de Facebook: „Mă bucur că am avut încredere în deciziile judecătorilor – așa voi face și de acum înainte – doar pentru ADEVĂRUL și DREPTATEA la care avem toți dreptul !”

Procurorii DNA Ploiești l-au pus sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile pe Victor Ponta, acesta fiind suspectat de folosirea influenței ori autorității în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite și de complicitate la infracțiunea de spălare de bani.

Procurorii arată în ordonanță că „pentru desemnarea drept candidat pe listele unui partid politic a unui om de afaceri, într-un colegiu electoral în care formațiunea politică să aibă certitudinea că va obține mandatul pentru care se candida, Ponta Victor Viorel, în calitatea sa de președinte al respectivului partid politic, și-a folosit autoritatea pentru confirmarea propunerii acelui om de afaceri pe lista de candidați. Confirmarea propunerii a fost făcută de Ponta Victor Viorel în scopul obținerii de foloase ce nu i se cuveneau, constând în plata sumei de 220.000 euro, necesară organizării unei vizite în România a unei personalități politice străine. Se urmărea astfel ca, prin mediatizarea unor întâlniri alături de personalitatea care beneficia de notorietate internațională, Ponta Victor Viorel să câștige capital electoral, în condițiile în care, în cursul anului 2012, potrivit calendarului electoral, urmau să aibă loc alegeri locale și parlamentare. Suma de 220.000 de euro a fost obținută prin persoane interpuse, de la omul de afaceri plasat pe un loc eligibil”.

În acest caz, Sebastian Ghiță a fost pus și el sub control judiciar pe 60 de zile, marți seara, de procurorii DNA Ploiești, fiind acuzat de complicitate la spălare de bani, anchetatorii susținând că omul de afaceri i-a dat fostului premier Ponta 220.000 de euro pentru a-și asigura un loc eligibil la alegerile din 2012. Și el a contestat decizia.

„Din ce am înțeles eu, este vorba de întâlnirea din 2011 dintre ambasadorul UK la București, Tony Blair, Mihai Răzvan Ungureanu și acordarea titlului de doctor honoris causa lui Tony Blair. Cred că cei de la DNA Ploiești investighează problema Tony Blair. Nu știu exact toate acuzațiile. Nu am vreo așteptare, dar după cum i-am văzut pe dânșii la unitatea de elită că fac dosare, sper să nu ajungem să ne întrebe de întâlnirea din Africa de Sud dintre Ponta și Obama și Blair. Sunt prolifici cei de la Ploiești. Nu cred că este vorba de nicio corupție. Cred că sunt foarte restrictivi astăzi în ceea ce privește modul în care vedem activitățile noastre. Daca orice lucru din viață îl interpretăm precum corupție, atunci vom avea dosare. Mâine, poimâine și o vânzare de casă, de mașină, cu un mic denunț aranjat poate deveni o corupție care ucide”, a declarat marți Sebastian Ghiță, la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Procurorii arată că pentru a crea aparența că vizita fostului lider străin în România nu are loc la inițiativa partidului, „s-a stabilit ca întreaga activitate să fie organizată prin intermediul unei organizații nonprofit și apolitice, care să inducă ideea în rândul opiniei publice că întâlnirea persoanei publice străine cu Ponta Victor Viorel ar fi avut loc la inițiativa celui dintâi”. În acest scop, arată procurorii în ordonanță, Victor Ponta, împreună cu omul de afaceri i-au solicitat reprezentantului organizației nonprofit să găsească o modalitate prin care politicianul străin să fie chemat în România fără să fie cunoscut faptul că inițiativa îi aparținea lui Ponta, iar plata ocazionată de organizarea acestui eveniment să fie suportată de omul de afaceri prin intermediul unei societăți comerciale controlate prin persoane interpuse.

„În acest sens, pentru a disimula originea ilicită a sumei de 220.000 de euro, inculpatul Ponta Victor Viorel a acceptat, în conveniență cu omul de afaceri, încheierea succesivă a două contracte. Ca urmare a primirii foloaselor necuvenite constând în plata sumei de 220.000 euro necesară obținerii de capital electoral pentru Ponta Victor Viorel și pentru formațiunea politică reprezentată de către acesta, conform înțelegerii avute, omul de afaceri a fost confirmat, de către președintele partidului, Ponta Victor Viorel, drept candidat al partidului, în cadrul unui colegiu electoral din județul Prahova”, mai precizează comunicatul DNA.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Anunțul momentului pentru cei cu PENSII SUB 2.000 DE LEI. Este obligatoriu până pe 31...
Viața la bloc. Se schimbă regulile pentru chiriași
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Câți bani alocă Pentagonul pentru avionul care va înlocui F-22 Raptor?