Ponta răspunde contraofesivei lui Băsescu: „Înseamnă că nu demisionează. Eu și Antonescu demisionăm. Chiar vreau parlamentare pe noua lege, să nu mai intre nimeni de la PDL”

Publicat: 24 01. 2013, 13:49
Actualizat: 24 01. 2013, 13:49

După oferta președintelui Traian Băsescu de a demisiona doar la pachet cu cei 588 de parlamentari pentru devansarea alegerilor, premierul Victor Ponta a replicat în aceeași cheie ironică: „E o idee frumoasă. Deci înseamnă că nu demisionează, eu și domnul Antonescu demisionăm, dacă îi convinge și pe cei de la PDL. Eu chiar vreau alegeri parlamentare pe noua lege electorală. Să nu mai intre nimeni de la PDL. Președintele a jucat tenis, a propus ceva ce nu se poate”, a comentat primul-ministrul la Iași.

Ponta  și-a asumat ideea organizării prezidențialelor simultan cu europarlamentarele în 2014 ca fiind a sa, „nu a lui Crin Antonescu” și a anunțat că „după ce trec primele zile de flamă pe acest subiect” va veni cu o soluție concretă.

„Mă aștept și de la PDL să gândească mai mult și mai bine. Era o chestie de bun-simț: să nu ajungem în decembrie cu zăpezi. Ei gândesc, ci doar sunt contra. Putem să le punem și în 2017 și tot nu câștigă candidatul PDL care nu există. Să zică PDL când e bine, că noi facem alegeri când vor ei”, a comentat Ponta.

Dincolo de argumentul economiilor bugetare, Ponta a venit cu unul în plus care ar viza președinția Uniunii Europene care revine României în 2019, an electoral. „Cred că pentru mine și pentru miniștri să nu ai șase luni de campanie electorală e un lucru bun pentru țară. Mai e un lucru. Eu gândesc pe termen lung. În 2019, România va avea președinția UE. Dacă nu facem un mic decalaj de ciclu electoral, o să ne facem de râs, o să avem președinția UE în campanie electorală. Eu cred că rațiunea va învinge”, a spus Ponta.

Cot la cot cu Crin Antonescu, Victor Ponta a garantat din nou că PSD și PNL vor merge împreună în campania pentru prezidențiale în 2014. La europarlamentare este luată însă în calcul varianta listelor separate. „La europarlamentare, care au loc la anul, PSD și PNL sunt în două grupuri politice diferite. Trebuie să stabilim dacă putem merge împreună pe o listă și să ne despărțim după. E o practică pe care eu nu o știu în altă țară. Nu ne interzice cineva,dar o să vedem”, a spus Ponta.