Președintele CJ Gorj, Ion Călinoiu, găsit de ANI în incompatibilitate și cu fals în declarații

Publicat: 17 06. 2015, 09:21

Potrivit Agenției Naționale de Integritate (ANI), Ion Călinoiu a fost în incompatibilitate în perioada exercitării mandatului de președinte al Consiliului Județean Gorj, întrucât a deținut simultan și funcțiile de expert în cadrul Centrului Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic, în perioada 1 septembrie – 15 decembrie 2012, și expert comitetul local de dezvoltare a parteneriatului social, expert consorțiul regional Sud-Vest Oltenia în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Gorj, în perioada 1-31 iulie 2013.

ANI susține că președintele CJ Gorj a încălcat astfel dispozițiile articolului 87, alineatul 1, litera k) din Legea 161/2003, potrivit cărora funcția de președinte al consiliului județean este incompatibilă cu orice alte activități remunerate, cu excepția funcției de cadru didactic sau a funcțiilor în cadrul unor asociații, fundații sau alte organizații neguvernamentale.

De asemenea, întrucât Ion Călinoiu nu a menționat, în declarațiile de avere depuse în 11 iunie 2013 și 12 iunie 2014, veniturile obținute în baza contractelor încheiate cu Centrul Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic și, respectiv, cu Inspectoratul Școlar Județean Gorj, au rezultat indicii privind săvârșirea de către președintele CJ Gorj a infracțiunii de fals în declarații.

Potrivit articolului 326 din Codul penal, „declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute la art. 175, în vederea producerii unei consecințe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declarația făcută servește pentru producerea acelei consecințe, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Astfel, ANI a sesizat Parchetul Judecătoriei Târgu Jiu să facă cercetări cu privire la posibila săvârșire de către Ion Călinoiu a infracțiunii de fals în declarații

Președintele CJ Gorj a fost informat despre declanșarea procedurii de evaluare și elementele identificate, dar nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, a precizat ANI.

Conform prevederilor legale, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat încălcarea obligațiilor legale privind starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective. Persoana față de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului.