Președintele evaluează creditul fiicei sale: „Poate și faptul că o cheamă Băsescu a contat când l-a luat”. Cât câștigă lunar Ioana Băsescu

Publicat: 12 12. 2013, 15:23

Pe lângă garanțiile legate de valoarea terenului din Nana și de veniturile din ultimii ani ale Ioanei Băsescu, prezentate la obținerea creditului de 1 milion de euro de la CEC, președintele Traian Băsescu a admis astăzi că și numele de pe dosar a avut greutate în luarea deciziei. Poate și faptul că o cheamă Băsescu. Au spus n-o să ne lase un fost sau actual președinte să nu-și plătească creditul”, a răspus el, întrebat într-un interviu acordat Adevărul dacă nu și faptul că o chemă Băsescu i-a facilitat fiicei sale exceptarea de la regulile curente ale băncii de stat.

Președintele a povestit și cum a discutat personal cu „foarte mulți președinți de bănci din România” pentru a lua acest credit agricol și cu reprezentanți ai CEC pentru a i se da pe numele său. „Am vrut să îl iau eu. Și mi-a spus:

În acest context, președintele a dat însă, pentru prima dată, indicii clare legate de veniturile lunare și constante ale fiicei sale. „Gradul de îndatorare al Ioanei e puțin peste 50%, deci are capacitate de creditare”, a precizat Băsescu pentru a jusrifica de ce CEC Bank a aprobat depășirea plafonului.

La momentul în care i s-a acordat creditul, stabilindu-se și gradul de îndatorare, fiica președintelui avea, potrivit scandențarului publicat de Ioana Băsescu, o rată lunară de 30.266 de lei. Un calcul estimativ arată că veniturile sale lunare, ca notar publicm sunt de aproximativ 60.000 de lei. Din spusele președintelui, câștigurile fiicei sale cele mari au fost constante în ultimii doi ani, ceea ce a și permis acordarea creditului peste plafonul uzual pentru persoane fizice. „Mie nu mi l-a dat CEC-ul. Singura garanție solidă au fost veniturile (Ioanei Băsescu, n.red.) pe ultimii doi ani care au arătat un nivel de venit”, a susținut șeful statului fără a avansa în mod direct cifrele.

În evaluarea lui Băsescu „creditul este în mod cert legal”, deși „controversat”, iar comisia parlamentară de anchetă nu va demonstra decât „cum poți să iei teren în mod cinstit”. Președintele a lăsat însă o rezervă legată de modul de restituire a terenurilor care au ajuns în proprietatea familiei sale. „Nu știu cum s-or fi restituit. Nu ai cum să verifici. Te duci la cadastru și dacă e curat… A fost o ocazie că a fost pe piață. Sunt foarte multe anunțuri și…”, a adăugat el, susținând că ideea lanastă de Victor Ponta cum că le-ar fi avut de mai mult timp, prin intermediari, „e o copilărie”.

Președintele nu a exclus însă posibilitatea ca acest contract de credit să fie reziliat de CEC, care o poate face având în vedere prblicarea documentelor de către Ioana Băsescu. „CEC poate rezilia acest credit. Dacă o face, asta e. Știu că am încălcat legea bancară. Dar ar fi fost imposibil, având în vedere interesul public, să nu o fac”, a adăugat Băsescu.

Comisia senatorială de anchetă care verifică activitatea CEC a primit miercuri, din partea președintelui băncii, Radu Grațian Ghețea, o statistică potrivit căreia banca de stat a acordat în acest an un singur credit peste 750.000 de lei unei persoane fizice. Ioana Băsescu a primit de la CEC, în septembrie, 4.600.000 de lei (1.028.507,55 euro) pentru achiziționarea terenului agricol de la Nana. Banii vor fi restituiți în 30 de ani. Dobânda, care este variabilă, este compusă din cotația Robor la 3 luni, care era în acel moment de 4,63% pe an, la care se adaugă marja băncii, de 1,9% pe an. Creditul, care are o dobândă anuală efectivă (DAE) de 6,53%, este scadent în septembrie 2043, așa încât ultima rată lunară ar urma să fie plătită pe 8 august în același an.