Președintele interimar, Crin Antonescu: „Domnule Băsescu dați ordin oamenilor dumneavoastră să înceteze defăimarea României”

Președintele interimar, Crin Antonescu: Domnule Băsescu dați ordin oamenilor dumneavoastră să înceteze defăimarea României
Publicat: 13/07/2012, 21:42
Actualizat: 14/07/2012, 00:23

Președintele interimar, Crin Antonescu, i-a transmis un mesaj public președintelui suspendat, Traian Băsescu, prin care îi cere să „dea ordin oamenilor să înceteze defăimarea României”.

„Există în ultimele zile un ghem de dezinformări, de confuzii, de manipulări, care toate afectează foarte serios imaginea României, într-un mod fără precedent statutul de membru al UE, NATO, ca stat democratic, cu deplină și egală demnitate cu toate celelalte țări. Legile României se fac în România, în conformitate cu Constituția. Legile României care sunt ținute să respecte toate angajamentele internaționale se fac în România și nu se negociază în altă parte”, a afirmat președintele interimar.

Antonescu a subliniat că nu poate exista o listă de „porunci” primită de la șeful Comisiei Europene de premierul Victor Ponta.

„Se vorbește despre cele zece porunci ale președintelui Comisiei Europene pentru Victor Ponta. Nu există așa ceva, nu avem un document în sensul acesta. Ar fi însemnat o depășire de atribuții a Comisiei Europene. Cum putea să-i dea dispoziții domnul Barosso lui Victor Ponta despre ce să facă președintele. Parlamentul și Guvernul nu au fost suspendate. Asta trebuie să fie clar pentru cei din România și pentru cei din afară, care dacă vor să se îngrijoreze cu situația statului de drept în România trebuie să studieze Constituția acestei țări”, a spus președintele interimar.

Crin Antonescu a precizat că în România nu vor fi trimiși observatori din UE pentru referendum, deoarece țara noastră are o democrație consolidată.

Cele mai importante declarații ale președintelui interimar:

Există în ultimele zile un ghem de dezinformări, de confuzii, de manipulări, care toate afectează foarte serios imaginea României, într-un mod fără precedent statutul de membru al UE, NATO, ca stat democratic, cu deplină și egală demnitate cu toate celelalte țări.

În România drepturile pentru presă, politicieni sunt atât de largi încât fac loc posibilității de a manipula, minți, dar există și dreptul de a spune adevărul. În România Constituția nu a fost încălcată decât de președintele Băsescu și de nimeni altcineva.

S-a vorbit în mod iresponsabil despre lovitură de stat, dacă mai este România un stat democratic.

În România nu există nicio încălcare a Constituției. Toate actele despre care s-a discutat că au încălcat statul de drept au fost acte perfect legale, constituționale, iar dacă unele hotărâri au fost considerate de CCR că excede Constituția, guvernul urmează să ia măsurile necesare.

Premierul este deschis în măsura în care are puterea constituțională, și deocamdată nu o are să facă o schimbare în ceea ce privește Avocatul Poporului. Parlamentul poate opera o nouă schimbare, revocarea Avocatului Poporului nu a fost un act, gest neconstituțional.

Ordonanța de Urgență care limita atribuțiile CCR – Guvernul a luat act de decizia Curții și într-o sesiune extraordinară această Ordonanță va fi anulată.

S-a vorbit despre înlocuirea președinților Camerelor – președinții Camerelor de azi suntem legitimați oficiali de decizii ale CCR.

Suspendarea a avut loc după toate procedurile democratice.

Un adevăr car nu poate fi constestat, Constituția și ordinea de drept nu au fost puse în discuție și sunt intacte.

Legile României se fac în România, în conformitate cu Constituția. Legile României care sunt ținute să respecte toate angajamentele internaționale se fac în România și nu se negociază în altă parte.

Asta ține de suveranitatea care este scrisă în Constituție.

Legiuitorul nu este Curtea Constituțională în privința legii referendumului, ci Parlamentul.

Parlamentul și Guvernul nu au fost suspendate. Asta trebuie să fie clar pentru cei din România și pentru cei din afară, care dacă vor să se îngrijoreze cu situația statului de drept în România trebuie să studieze Constituția acestei țări.

De acolo am auzit lucruri care sunt greu de imaginat și confundat. S-a vorbit în presa română despre un moderator care să fie ales în România și pentru România. Este o confuzie de traducere, se referea la Avocatul Poporului. Ne facem rău singuri făcând asemenea confuzii.

S-a vorbit de observatori care să vină la referendum, de genul celor trimiși departe de granița UE. România și-a câștigat de mult credibilitatea că poate organiza alegeri. România este parte a UE cu democrație consolidată și recunoscută.

Se vorbește despre cele zece porunci ale președintelui Comisiei Europene pentru Victor Ponta. Nu există așa ceva, nu avem un document în sensul acesta. Ar fi însemnat o depășire de atribuții a Comisiei Europene. Cum putea să-i dea dispoziții domnul Barosso lui Victor Ponta despre ce să facă președintele.

A existat o confuzie și la Bruxelles. În România suntem într-un stat de drept în care există un traseu constituțional, iar legislația privitoare la referendum: avem o OUG în vigoare și un proiect legislativ care a trecut de Parlament pe care CCR l-a declarat ca fiind constituțional și care a venit azi la Președinție spre promulgare.

Nu avem în acest moment ce discuta, despre ce să facă sau să nu facă CCR. Suntem în faza promulgării sau trimiterii spre reexaminare. În cazul retrimiterii la Parlament, ar fi bine să se reunească în sesiune extraordinară. Dacă voi promulga legea sesiunea Parlamentului nu mai are rost.

Trebuie să știm la București și Bruxelles pe ce punem etichete.

Că n-are voie să schimbe oameni din fruntea Parchetelor. Președintele României, deplin sau interimar, nu primește ordine și dispoziții de la nimeni, cu excepția Parlamentului și a poporului român. Acest este un lucru foarte clar, pe care îl știe și domnul Barosso. Este o ipoteză jignitoare pentru noi și dl Barroso.

Am spus că nu vor fi schimbați șefii Parchetului General și DNA, am garantat acest lucru, dar nu pentru că cineva din afara României mi-ar interzice acest lucru. Ce am spus, fac, nu sunt Traian Băsescu.

NU voi acorda în această perioadă de interimat nicio grațiere, dar am spus motivul pentru care nu o fac și nu pentru că cineva i-ar putea interzice președintelui României să folosească această prerogativă constituțională.

Am primit o scrisoare de la domnul președinte suspendat Traian Băsescu. Răspunsul la ce întreabă domnul Băsescu se găsește în legislația în vigoare. Mai am un mesaj pe care vreau să i-l adresez public: domnule Băsescu dați ordin oamenilor dvs să înceteze defăimarea României. Acceptați că numai cetățenii României vor decide soarta dvs”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un român căutat de poliție a stat ascuns în Italia până când soția l-a dat...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Bucurie imensă pentru Simona Halep. Chiar ea a făcut anunțul: Sunt recunoscătoare...
Pasca cu ciocolată, fără zahăr sau gluten. Rețetă perfectă și pentru vegani
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Eta Aquaridele ating punctul maxim în zilele de Paște! Cum să vezi ploaia de meteori?