Crin Antonescu: „Sunt un președinte discret, dar implicat. Mă voi întâlni cu ambasadorii țărilor UE pentru a elimina confuzia despre ce s-a întâmplat ”

Crin Antonescu: Sunt un președinte discret, dar implicat. Mă voi întâlni cu ambasadorii țărilor UE pentru a elimina confuzia despre ce s-a întâmplat
Publicat: 10/07/2012, 22:51
Actualizat: 11/07/2012, 09:19

Președintele interimar Crin Antonescu a declarat că se va întâlni mâine cu ambasadorii țărilor din Uniunea Europeană pentru a elimina „confuzia care s-a făcut în mediile diplomatice și presa occidentală” despre ce s-a întâmplat în România. El a făcut un apel la PDL să nu pună în pericol interesul național prin „exacerbarea minciunii dincolo de granițele țării.

VEZI AICI ÎNREGISTRAREA DISCURSULUI LUI CRIN ANTONESCU.

Antonescu a spus că a avut o predare-primire de mandat normală cu fostul președinte, cu care a discutat „normal” trei sferturi de oră. Totodată, președintele interimar a anunțat că s-a întâlnit cu premierul Ponta, cu guvernatorul BNR, cu șefii SIE și SRI, dar și cu ambasadorul SUA în România.

„În calitate de președinte interimar garantez respectarea Constituției, garantez buna funcționare a tuturor instituțiilor, garantez îndeplinirea și respectarea tuturor acordurilor internaționale ale României cu cei din NATO, UE și celelalte organisme”, a fost mesajul principal transmis de Crin Antonescu.

Potrivit acestuia, în perioada mandatului său de interimar nu îl va grația pe Adrian Năstase, nu va schimba șefii Parchetului și DNA și va asigura independența justiției.

Crin Antonescu a spus că în calitate de cetățean i se pare „corect” ca președintele Băsescu să poată fi demis cu jumătate plus unu din numărul celor care se prezintă la referendum.

CELE MAI IMPORTANTE DECLARAȚII ALE PREȘEDINTELUI INTERIMAR:

Nu fac nicio secundă confuzia între un președinte interimar și un președinte ales, chiar dacă conform Constituției are aproape aceleași prerogative ca președinte ales.

Principala misiune îndeplinirea funcțiilor pe care un președinte le are în sistemul constituțional românesc. Principala obligație este de a garanta respectarea Constituției și legilor țării, funcționarea instituțiilor, respectarea obligațiilor interne și internaționale.

În calitate de președinte interimar garantez respectarea Constituției, garantez buna funcționare a tuturor instituțiilor, garantez îndeplinirea și respectarea tuturor acordurilor internaționale ale României cu cei din NATO, UE și celelalte organisme.

România este un stat democratic, de drept, un stat ale cărei prevederi constituționale și legale funcționează normal.

Suspendarea președintelui s-a petrecut într-un cadru constituțional.

Situația României nu este una de criză, excepțională, ci una normală. Ca stat de drept, democratic își va demonstra maturitatea și funcționalitatea.

Cetățenii sunt chemați să dea un vot pentru un conflict politic. Obligația mea și a Guvernului este să asigurăm condițiile democratice prevăzute de Constituție și legi.

Verdictul va fi al alegătorilor, toți îl vom respecta.

Am avut în cursul dimineții o întâlnire cu președintele suspendat. Normalitatea acestei întâlniri subliniază normalitatea situației în care ne aflăm. Am discutat trei sferturi de oră despre lucruri serioase.

Am avut o întâlnire cu primul-ministru pentru că în caitatea sa de șef al Guvernului are prima responsabilitate în organizarea acestui referendum. M-am asigurat că primul-ministru iau toate măsurile necesare pentru ca referendumul să se desfășoare în condiții optime. Am discutat despre educație, economie. Primul ministru m-a asigurat că prioritatea activității Guvernului va fi una care ține de gestiunea economică a țării.

L-am invitat pe președintele SUA, ne cunoaștem foarte bine. Atât domnul ambasador și cei care ne-au însoțit am spus că avem preocupări pentru buna funcționare a instituțiilor în această țară.

Am avut o discuție cu directorul SRI și SIE. Am discutat lucruri elementare despre raportul cu președintele interimar. Le-am cerut să funcționeze normal, în conformitate cu legea, fără niciun fel de imixtiune politică.

Am adresat rugămintea guvernatorului BNR să avem o întrevedere pentru problemele economice. Îi mulțumesc că a avut amabilitatea de a veni și a făcut un curs istoric și despre cursul valutar. Domnia sa este de acord că realitatea și mesajul pe care trebuie să-l dăm că România este o țară normală, care își respectă toate angajamentele.

Am discutat cu ministrul de Justiție. Nimeni dintre noi nu are intenția de a afecta în cel mai mic mod independența acestor instituții.

Mâine mă voi întâlni cu reprezentanții diplomatici din UE pentru că dacă avem o problemă este confuzia care s-a făcut în medii diplomatice și presa occidentală despre ce s-a întâmplat în România. Înțeleg faptul că Opoziția poate recurge și la astfel de arme, apelul meu este să nu punem în pericol interesul național prin exacerbarea minciunii dincolo de granițele țării.

Am sentimentul că nu s-a înțeles, comunicat, despre ce este vorba. Există o OUG care se referă la referendum. Ceea ce CCR a discutat astăzi și s-a pronunțat nu este acea Ordonanță, ci un proiect legislativ votat în cele două Camere. CCR a spus că acel proiect votat în Parlament este constituțional, ceea ce nu înseamnă că OUG e neconstituțională. Cred că s-a făcut confuzia între caracterul constituțional al acestui proiect și că ar fi spus Curtea așa și numai așa este constituțional.

După ce voi avea toată documentația mă voi exprima mâine.

Din punctul meu de vedere, al cetățeanului Crin Antonescu, conținutul și formula OUG că rezultatul este dat de votul majorității celor care se prezintă este unul corect. Știm că este și unul constituțional, dintr-o decizie a CCR dată în anul 2007, care este în vigoare până astăzi. Promulgarea proiectului de lege avizat de Curte mă voi pronunța foarte repede. O lege stă la promulgare o OUG este în vigoare și este constituțională. Și o variantă și alta sunt constituționale.

Ambasadorul SUA nu a fost dintrei cei care s-au speriat sau au făcut confuzii. Ambasadorul SUA care cunoaște bine realitatea românească a înțeles că nu suntem în fața unei lovituri de stat. Și-a exprimat preocuparea pentru ca toate procedurile să se desfășoare în termeni constituționali.

Agenda pe 20 de zile nu cuprinde nicio o întâlnire cu parteneri externi. Consider o prioritate contacte cât mai diverse cu oameni din Occident pentru a risipi confuzii.

În calitate de președinte interimar este exclusă orice schimbare la vârful acestor instituții – Parchet, DNA. Calitatea de președinte interimar o consider a avea o forță și legitimitate politică diferită de cea a unui președinte ales. Trebuie să lăsăm instituțiile în funcționarea lor actuală.

Nu grațiez pe nimeni în cursul acestui mandat interimar, nu înțeleg de ce nu se pune și problema altor grațieri. În calitate de președinte interimar nu intenționez să grațiez pe nimeni.

Voi fi un președinte discret, dar implicat. Este de datoria cuiva care exercită și pentru câteva zile prerogativele funcției prezidențiale să facă ce este necesar pentru țară. Întâlnirile fac parte din aceste obligații și urgențe.

Nu voi participa la ședința de guvern de mâine.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Obligație FĂRĂ EXCEPȚII pentru proprietarii de locuințe din ROMÂNIA. Toată lumea trebuie să plătească
Exclusiv: Mihai Morar, ipostază rar văzută . Cum a fost surprins în parc
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Chitara cu care John Lennon a înregistrat piesa „Help!”, găsită după 50 de ani