Băsescu le cere lui Antonescu și Ponta să clarifice „imediat” regulile desfășurării referendumului

Băsescu le cere lui Antonescu și Ponta să clarifice „imediat” regulile desfășurării referendumului
Președintele suspendat, Traian Băsescu, le-a scris președintelui interimar, premierului și șefilor celor două Camere ale Parlamentului, cerându-le să clarifice "imediat" regulile după care se va desfășura refrendumul din 29 iulie.

Președintele suspendat, Traian Băsescu, le-a scris președintelui interimar, premierului și șefilor celor două Camere ale Parlamentului, cerându-le să clarifice „imediat” regulile după care se va desfășura refrendumul din 29 iulie.

„În momentul de față există neconcordanțe între legislația privind organizarea referendumului din 29 iulie 2012, decizii ale Curții Constituționale a României și hotărârea Parlamentului de suspendare a Președintelui României. Vă solicit să clarificați imediat regulile după care se va desfășura scrutinul din data de 29 iulie 2012. Este vorba, în primul rând, despre regulile de validare a referendumului, numărul și locul de amplasare a secțiilor de votare din țară și din străinătate, formula de reprezentare în comisiile din secțiile de votare și durata efectivă a votării”, afirmă Băsescu într-o scrisoare deschisă transmisă vineri lui Crin Antonescu, Victor Ponta și Valeriu Zgonea.

Totodată, președintele suspendat subliniază că „absența acestor clarificări în cel mai scurt timp cu putință este profund nedemocratică pentru că induce confuzii majore în rândul cetățenilor români cu drept de vot”.

Pe de altă parte, Băsescu adaugă că în condițiile în care campania pentru referendum a început la 6 iulie, este corect să nu fie modificate regulile fixate deja, precum data și numărul de alegători din listele electorale folosite și în alegerile locale din 10 iunie.

„De asemenea, consider corect să mențineți numărul secțiilor de votare din străinătate utilizate la alegeriile prezidențiale din anul 2009”, afirmă Băsescu.

El încheie scrisoarea adresând rugămintea să fie luate „toate măsurile necesare ca referendumul să se desfășoare în spiritul corectitudinii față de practicile Uniunii Europene și a deplinului respect în raport cu Constituția României și legile țării”.

Senatul se va reuni în sesiune extraordinară, marți, iar Camera Deputaților se va reuni miercuri, pentru a decide în legătură cu legislația privind referendumul.

Inchide