Președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă salută disponibilitatea Franței de a participa la prezența militară a NATO în România

Publicat: 20 01. 2022, 10:40
Actualizat: 20 01. 2022, 10:41
Sursa: MEDIAFAX FOTO

Președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă salută disponibilitatea Franței de a participa la prezența militară a NATO în România, anunțată de Emmanuel Macron.

Într-un mesaj postat pe Twitter, Klaus Iohannis a scris că, astfel, flancul estic va fi consolidat.

„Salut călduros anunțul președintelui Emmanuel Macron privind disponibilitatea Franței de a participa la prezența militară înaintată a NATO în România. Parteneriatul strategic ROU- FR va fi astfel consolidat pe flancul estic, în regiunea Mării Negre”, conform mesajului postat de șeful statului.

Un mesaj similar a fost postat și de șeful Guvernului, Nicolae Ciucă.

„Președintele Franței @EmmanuelMacron anunță deschiderea țării sale pentru a consolida flancul estic al NATO în România. Salut cu căldură această dovadă de fraternitate în contextul Parteneriatului nostru Strategic”, a transmis premierul României.

Emmanuel Macron: Am trimis trupe pentru a asigura securitatea partenerilor noștri europeni în cadrul misiunilor NATO

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a anunțat miercuri că Franța va trimite trupe în România în cadrul operațiunilor NATO pentru asigurarea securității statelor din estul alianței.

„Am trimis trupe pentru a asigura securitatea partenerilor noștri europeni în cadrul misiunilor NATO, la prietenii noștri din zona baltică și vom continua să o facem. Am arătat disponibilitatea noastră de a merge mai departe, în cadrul NATO, de a ne angaja în noi misiuni și de a ne asuma responsabilitatea în misiuni  de tip ”prezenţă înaintată consolidată”, mai ales în România. Solidaritate cu prietenii noștri europeni în cadrul NATO”, a transmis, miercuri, președintele Franței, citat de G4Media.

Emmanuel Macron a punctat că aceasta este contribuţia armatei franceze pentru „restabilirea echilibrului din Europa”.

Biden: Vom creşte prezenţa militară în Polonia şi România

Și Statele Unite vor crește prezenţa militară în Polonia şi România, în contextul situaţiei de la frontierele Ucrainei, pentru că există o obligaţie în termenii Articolului 5 din Tratatul NATO de a apăra aceste state, a declarat președintele Joe Biden, într-o conferință de presă care a avut loc astăzi. Biden a precizat, însă, că nu există o astfel de obligaţie faţă de Ucraina, deşi situaţia acesteia este îngrijorătoare.

„În primul rând, nu cred că Putin vrea un război în toată regula. Cred că va testa Vestul, NATO și SUA? Da, cred că va face asta, dar va plăti un preț scump pentru o asemenea mișcare. El nu știe acum ce îl va costa și cred că va regreta o astfel de mișcare. Cred că el are impresia că se află în fața celei mai tragice situații care i s-a întâmplat Rusiei, căderea zidului Berlinului, pierderea imperiului mai mare, a Uniunii Sovietice. Dar totuși, gândiți-vă cât de vast e teritoriul pe care-l are, se întinde pe 8 meridiane, are multe resurse, mult petrol și gaze și încearcă să-și găsească locul în lume între China și Occident.

Nu sunt atât de sigur că el știe clar ce va face, dar știe că trebuie să facă ceva. Cele două lucruri pe care mi-a spus că le vrea sunt: ca Ucraina să nu facă niciodată parte din NATO, iar al doilea lucru – ca NATO să nu amplaseze arme startegice pe teritoriul Ucrainei.

Putem vorbi despre a doua cerință în funcție de ce va face acum în privința graniței Rusiei față de Uniunea Europeană. Legat de prima lui cerință, fiecare țară alege de partea cui vrea să fie, dar este puțin probabil ca Ucraina să se poată alătura Alianței Nord-Atlantice în curând din cauza multelor reforme pe care le-ar avea de făcut și depinde cum ar vota restul aliaților din NATO în cazul aderării Ucrainei. Deci loc pentru negocieri este, dar cred că… probabil că ar trebui să mă opres aici, dar să zicem că (Rusia) și-ar face mult rău (dacă invadează)”, a spus Biden.

Întrebat dacă SUA ar lua în considerare mutarea tuturor armelor nucleare americane din Europa și a trupelor americane, așa cum își dorește Rusia, Biden a răspuns: „În niciun caz. Dimpotrivă, vom creşte prezenţa militară în Polonia şi România, pentru că avem o obligaţie sacră în termenii Articolului 5, de a apăra aceste state, ele sunt membre a NATO. Nu avem această obligaţie faţă de Ucraina, deşi suntem foarte îngrijoraţi de ce se întâmplă în Ucraina”, a spus Biden.