Proiectul Roșia Montană, aviz negativ de la senatorii juriști

Publicat: 11 09. 2013, 08:20
Actualizat: 30 07. 2014, 23:22

Proiectul de lege privind exploatările de la Roșia Montană a primit aviz negativ de la Comisia juridică a Senatului, acesta fiind votat în unanimitate.

În ciuda votului exprimat, membrii comisiei s-au declarat pentru începerea exploatărilor, însă nu în forma prezentată în proiectul inițiat de Guvern. „Ni se dă o maculatură de proiect ca să o respingem. Nu este suficient dezbătută această problemă în Parlament, așa că voi vota împotrivă. Legea, chiar dacă va fi adoptată sau nu, nu va trece de Curtea Constituțională”, a declarat senatorul PDL Dincă Marinică.

Deși inițial susținea, într-o declarație pentru gândul, că se va pronunța în favoarea proiectului Roșia Montană, senatorul PSD Toni Greblă și-a reevaluat poziția, spunând de această dată că va fi împotrivă.

„Nu avem altă soluție decât să respingem acest proiect. Avem zăcăminte sărace și dacă nu le exploatăm nici pe acestea în limitele legislației europene și în interesul național, rămân cu regretul că nu a fost făcută o dezbatere pe larg. Nu este pregătită societatea româneasca pentru o astfel de dezbatere rațională, cu argumente. Proiectul de lege nu poate fi adoptat în forma aceasta”, a spus Greblă.

Proiectul de lege privind exploatările de la Roșia Montană a fost trecut pe ordinea de zi a Comisiei pentru administrație a Senatului, urmând a primi și de acolo un aviz. Până acum, proiectul, inițiat de Guvern, a fost extrem de controversat, mai ales în urma avizului negativ dat de Ministerul Justiției. Mai mult, premierul Victor Ponta, cel care a inițiat proiectul, a declarat că va vota împotrivă ca deputat. Aceeași poziție a adoptat-o și președintele Senatului, Crin Antonescu, alături de PNL, care a anunțat că va fi un vot negativ în unanimitate. Totodată, Victor Ponta, după întâlnirea cu președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, de luni, a spus că proiectul Roșia Montană este închis, urmând a fi respins de cele două camere ale Parlamentului, în procedură de urgență.