PSD se delimitează de inițiativa ”pușcărie pentru protestatari”: Vom vota împotrivă

Publicat: 03 03. 2017, 14:27

„PSD se delimitează categoric de inițiativa personală a deputatului Tudor Ciuhodaru de a completa Codul Penal, în sensul extinderii domeniului de aplicare a sancțiunilor privind faptele îndreptate împotriva ordinii constituționale sau a exercitării autorității de stat. PSD consideră că forma actuală a Codului Penal are prevederi clare și suficiente în legătură cu astfel de fapte și nu necesită completări sau modificări”, a precizat Dobre într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Dobre a precizat că abordarea deputatului Tudor Ciuhodaru în această materie este vagă, iar din acest motiv prezintă mai multe vicii de constituționalitate în ceea ce privește respectarea unor drepturi și libertăți fundamentale precum libertatea întrunirilor sau dreptul de asociere.

Întreprinderea unor acțiuni împotriva persoanelor sau bunurilor, săvârșite în scopul schimbării ordinii constituționale, a îngreunării sau a împiedicării exercitării puterii de stat ar putea fi pedepsită cu închisoare de până la 3 ani, potrivit unui proiect depus de deputatul PSD Tudor Ciuhodaru.

„Întreprinderea de acțiuni împotriva persoanelor sau bunurilor săvărșire de una sau ai multe persoane împreună, în scopul schimbării ordinii constituționale ori a îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani și interzicerea exercitării unor drepturi”, potrivit unui proiect de lege care completează articolul 397 din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal, depus de deputatul PSD Tudor Ciuhodaru, la Senat.

Acest demers legislativ se impune pentru că „România a fost întotdeauna un stat extrem de tolerant”, iar „lipsa unor măsuri care să descurajeze și să pedepsească orice acțiune împotriva ordinii constituționale săvârșite de persoane, organizații sau partide a dus la exacerbarea acestor manifestări”, susține inițiatorul proiectului de lege.

Proiectul de lege acoperă „un vid legislativ”, incriminând anumite tipuri de acțiuni săvârșite în scopul schimbării ordinii constituționale ori a îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat ce nu sunt prevăzute, în Codul Penal, la articolul 397 (Acțiuni împotriva ordinii constituționale) și nici nu pot fi încadrate la art. 367 (Constituirea unui grup infracțional organizat), art. 368 (Instigare publică) sau la art. 369 (Incitare la ură sau discriminare), susține deputatul PSD Tudor Ciuhodaru, în expunerea de motive a actului normativ.

Ciuhodaru afirmă că evenimentele de la Târgu Mureș în cadrul cărora s-a cerut autonomia Ținutului Secuiesc, precum și cererile europarlamentarilor români de etnie maghiară Laszl Tokes și Csaba Sogor impun ca Parlamentul României să adopte propunerea de modificare a Codului penal, depusă la Senat.

Tudor Ciuhodaru cere Parlamentului să reglementeze „faptul că, în România, libertatea, democrația, dreptul de mișcare și liberă exprimare, nu pot merge până la nivelul la care prin abordări extremiste, separatiste, revizioniste, se atacă esența statului român”.