Puterea continuă ofensiva anti-ONG. Vicepreședinte ALDE: „Apără interesele României sau ale lui Soros?”

Publicat: 06 05. 2018, 11:33

„Brandul de țară al României construit de instituțiile de forță în ultimii ani a fost cel al corupției. Statele europene se laudă cu elementele pozitive care le reprezintă, numai în România s-a desfășurat o campanie prin care imaginea conturată țării noastre era de cea mai coruptă țară din Europa. Această campanie de denigrare a imaginii României a fost dusă de reprezentanți politici de la cel mai înalt nivel din România, de reprezentanți ai structurilor de forță, dar și de anumite asociații, fundații, ONG-uri care, pe hârtie, militau pentru statul de drept. Însă, sub munca asiduă a acestor persoane și ONG-uri, în România s-a creat un sistem paralel de putere care începe azi să iasă la suprafață”, spune Andrei Gerea, vicepreședinte ALDE, într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Acesta precizează că există semne de întrebare cu privire la adevăratele obiective urmărite de „așa-numiți reprezentanți ai societății civile” și este amintit miliardarul George Soroș, cel despre care unele voci spuneau că s-ar afla în spatele unor mișcări de stradă de la București.

„Ale cui interese le apără aceste organizații non-profit? Ale României sau pe cele ale unor persoane precum Soroș? Sunt mari semne de întrebare asupra încercării unor oameni ca George Soroș de a slăbi România prin susținerea unor campanii de manipulare a opiniei publice și acoperirea abuzurilor din justiție. Articolul think-tank-ului american „The Capital Research Group” oferă noi dovezi despre modul în care persoane ca George Soroș se implicau în susținerea unor campanii care aduceau grave deservicii României. Ce rezultă din articolul think-tank-ului este că cei finanțați de George Soroș prin diversele sale fundații sunt tocmai cei care denigrează România la Bruxelles și cei care manipulează opinia publică din țară. Aceste persoane și-au făcut titlu de glorie din așa-zisa luptă pentru apărarea statului de drept, în vreme ce scopul acțiunii lor era tocmai acela al slăbirii statului de drept și al consolidării statului paralel, cel al instituțiilor de forță”, mai declară Gerea.

Consecință a celor menționate, vicepreședintele ALDE cere transparentizarea sistemului de fnanțare al ONG-urilor.

„Există o singură soluție pentru ca aceste finanțări dubioase să nu mai aibă loc, iar aceasta este reprezentată de transparentizarea finantărilor primite de acele ONG-uri care își asumă un discurs politic manipulativ. Așa cum partidele trebuie să își declare sursele de finanțare, la fel și aceste ONG-uri care se declară luptători pentru binele României și împotriva corupției ar trebui să dea dovadă de transparență”, spune Andrei Gerea.

Doi parlamentari PSD vor să închidă gura ONG-urilor care critică partidele sau politicienii

 Senatorul Șerban Nicolae și deputatul Adrian Pleșoianu au depus anul trecut un proiect de lege prin care recunoașterea sau retragerea statutului de utilitate publică a unei fundații sau asociații are în vedere și faptul dacă acestea s-au implicat, în ultimii doi ani, „în campanii de sprjinire ori opoziție față de un partid politic sau un candidat pentru o funcție publică în care acesta poate fi numit ori ales”. Potrivit inițiatorilor, acesta este considerată „activitate politică”. Conform inițiativei legislative, în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a legii, asociațiile sau fundațiile recunoscute ca fiind de utilitate publică au obligația de a solicita o nouă recunoaștere, care trebuie să țină cont cumulativ de noile condiții, inclusiv cea sus menționată.

În plus, proiectul prevede obligația pentru toate ONG-urile de a publica, semestrial, în Monitorul Oficial, declarația de venituri și cheltuieli, nerespectarea acestei condiții putând duce la încetarea activității, în 30 de zile. „Este o inițiativă care poate crea niște instrumente foarte periculoase pentru a cenzura organizațiile neguvernamentale”, susține Elena Calistru, de la Funky Citizens. „Modificarea legislativă pe care PSD o propune cu privire la asociații și fundații este, în fapt, un act mascat de cenzură la adresa organizațiilor non-guvernamentale”, este de părere și deputatul PNL, Ovidiu Raețchi, care cere retragerea proiectului.

Membrii Comisiei de la Veneția s-au arătat îngrijorați în legătură cu conținutul proiectului de Lege referitor la modificarea Ordonanței nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații (proiect adoptat tacit de către Senat și aflat în procedură la Camera Deputaților). Delegații au precizat că au fost sesizați cu privire la faptul că proiectul sus-menționat ar încălca standardele internaționale în domeniu.