REACȚIE. Cum comentează ministrul Economiei criza prețului la petrolul american. Va fi afectată România?

Publicat: 21 04. 2020, 12:04
Actualizat: 21 04. 2020, 13:04
Virgil Popescu

Cotația barilului de petrol american a ajuns, luni seară, la un preț de -37,63 dolari, tranzacționare negativă pentru prima dată în istoria burselor! Ministrul Economiei afirmă, însă, că România nu va fi deloc afectată de ce se întâmplă în SUA.

Într-un mesaj postat pe Facebook, Virgil Popescu susţine că românii pot sta liniștiți deoarece țara consumă foarte mult petrol din producţia internă. Pe termen lung, însă, economia globală va avea de suferit dat fiind faptul că SUA nu vor reuşi să vândă petrolul lor la un preţ corect.

„Pe termen scurt, România nu va fi afectată de scăderea drastică a preţului petrolului din Statele Unite. În acest moment, consumăm foarte mult petrol din producţia internă ceea ce face ca economia noastră să nu fie încă influenţată de criza petrolului din Statele Unite”, este de părere ministrul Economiei.

Pe de altă parte, Virgil Popescu se declară îngrijorat fiindcă „economia globală va fi influenţată negativ de faptul că SUA nu reuşesc, în momentul de faţă, să vândă petrolul la un preţ corect. Un preţ corect pe piaţă ne arată că o economie funcţionează optim”.

Luni, 20 aprilie, pentru prima dată în istorie, barilul de ţiţei West Texas Intermediate (WTI), cu livrare în luna mai, s-a tranzacţionat pe Bursa de la New York la un preţ de -37,63 dolari. Marți dimineaţa, bursele asiatice au oferit la vânzare petrol american la un preț de 1,10 dolari pe baril.

Disperarea producătorilor de a găsi un cumpărător pentru țițeiul extras a făcut ca petrolul american să ajungă la un preț negativ, de aproape -38 de dolari pe baril. Depozitul petrolier de la Cushing, statul Oklahoma, unul din cele mai mari din SUA, a ajuns la saturație, iar asta i-a speriat pe producători.