RETROSPECTIVĂ 2023 | Ion Cristoiu despre rotația premierilor: A fost o preluare a puterii de către PSD, cel puțin ca imagine publică

Publicat: 29 12. 2023, 20:00

This browser does not support the video element.

În 2023, România a experimentat, în premieră, o rotație guvernamentală. Cel puțin așa a fost anunțată la constituirea coaliției de guvernare, în noiembrie 2021, și prezentată la momentul iunie 2023. 

Conform protocolului semnat de PNL, PSD și UDMR, la finalul lui 2021, pe 25 mai 2023, avea să se întâmple rocada guvernamentală. PNL și PSD urmau a face schimb de premieri și de miniștri cu portofolii importante în Guvern.

Doar că socoteala din 2021 nu se potrivește cu actualitatea primăverii lui 2023. Profesorii declanșează o grevă generală, amenințând anul școlar. Nicolae Ciucă, premierul PNL, își amână demisia și poartă negocieri intense cu profesorii, la care participă și cel care avea să-i succeadă, Marcel Ciolacu.

În paralel, în spatele ușilor, clocotește o altă criză declanșată de împărțirea funcțiilor. PSD nu vrea în ruptul capului să renunțe la Ministerul Transporturilor, iar PNL ține cu dinții de cel al Dezvoltării.

Pe 12 iunie, Ciucă salvează anul școlar, oprește greva și își menține cuvântul dat. Demisionează. A doua zi, Klaus Iohannis îl desemnează pe Marcel Ciolacu premier, care scoate din schemă UDMR-ul. Restul e istorie.

Privind în urmă, se naște întrebarea: dacă nu s-a respectat protocolul, se mai poate vorbi despre o rotație a premierilor? A oferit răspunsul scriitorul și publicistul Ion Cristoiu, prezent la Gândul Exclusiv.

A fost o preluare a puterii de către PSD, cel puțin ca imagine publică. 

Ion Cristoiu a subliniat faptul că protocolul care a stat la baza coaliției PNL-PSD-UDMR nu a fost respectat, iar actuala coaliție nu a semnat un nou acord.

Acesta este, de fapt, fenomenul cel mai important al anului, pentru că acel acord de guvernare, din noiembrie 2021, nu s-a mai respectat. Au semnat un nou acord? Nu. Era un acord care-și împărțea puterea. El a fost gândit în așa fel încât niciunul din cele două partide să nu spună că ele conduc.

Normal era să se facă un nou acord, a mai spus Ion Cristoiu. „Nu s-a mai făcut nimic și, de fapt, coaliția guvernează, nu știu, pe seama aerului”. 

Scriitorul și publicistul Ion Cristoiu a observat o diferentă de atitudine a membrilor guvernelor sub cârma lui Ciucă, respectiv sub conducerea lui Ciolacu.

Față de guvernarea anterioară, în care miniștrii PSD-iști ascultau, nu de premier, se vedea clar nu au ei treabă cu Ciucă, ci cu vicepremierul, de data aceasta avem de-a face cu miniștri PNL-iști care par a fi PSD-iști, adică par a asculta la comenzile premierului (n.r. Ciolacu), Boloș, Odobescu, chiar și Predoiu. 

Urmăriți interviul integral:

Sursa: Mediafax foto

CITEȘTE ȘI:

PSD ia în calcul comasarea primului tur de prezidențiale cu alegerile locale, dar exclude comasarea alegerilor generale cu localele – SURSE

VIDEO| Marcel Ciolacu despre intrarea în Schengen: Am plecat în direcția corectă, procesul este ireversibil/Avem un acord, după 13 ani