Scandal în Parlament la revocarea lui Petre Roman. Liberalul Calimente către Zgonea: „Ori ești prost, ori ești prost!”

Publicat: 09 02. 2015, 23:40

După o oră de discuții aprinse între Valeriu Zgonea, președinte de ședință, și PNL, lângă care s-a așezat, în apărarea lui Petre Roman, UDMR, mandatul de deputat al lui Roman a  încetat. 200 de deputați au votat pentru, 11 împotrivă și 22 s-au abținut, nu înainte de un schimb de replici între Mihaiță Calimente și Valeriu Zgonea. „Ori ești prost, ori ești prost! Prostul nu e prost destul până nu e și fudul”, i-a strigat Calimente lui Zgonea, în timp ce președintele Camerei se asigura dacă liberalii mai susțin sau nu până în ultimul minut scoaterea subiectului de pe ordinea de zi.

„Pe mine, personal, nu mă deranjează dacă mă înjurați în fiecare minut. Dar vreau să îl vadă și o țară că poate îl votează la fel”, l-a chemat Zgonea la microfon pe interlocutorul din sală, „să îl vadă și camerele”.

În final, hotărârea de vacantare a mandatului lui Roman a rămas însă pe ordinea de zi, fiind votată cu majoritate.

Pentru a-și apăra mandatul, Petre Roman a venit cu plicul în care a trimis în termen contestația la decizia din martie 2014 a ANI, admițând însă că „certificatul cu privire la timbrare n-a ajuns în timp util, a ajuns cu 3 zile mai târziu”. „Dați-mi voie să vă explic, măcar acum, în ultimă instanță. S-a făcut constestația!”, a ripostat Petre Roman la distanță de microfon. „Nu s-a făcut, domnul deputat. Știm foarte bine și știți și dumneavoastră”, l-a contrazis însă Zgonea.

Cu avertismentul riscului legat de abuzul în serviciu prin omiterea subiectului, președintele Camerei Deputaților a susținut cererea ANI. „Pe 13 ianuarie Parlamentul a fost informat de ANI cu privire la încetarea de drept a mandatului domnului Petre Roman. Nici plenul Camerei, nici BP nu se poate pronunța pe această chestiune. Am cerut Comisiei Juridice să ne spună care sunt pașii de urmat. Iar Comisia ne-a trimis. Nu avem nicio obligație decât cea pe care ne-a spus-o ANI”, a insistat Zgonea, în fața cererii repetate a liberalilor de a scoate subiectul de pe ordinea de zi.

Petre Roman a plusat și el: „Situația este cât se poate de clară. Ar fi trebuit să avem în față decizia definitivă a Justiției prin care se constată incompatibilitatea mea. Nu o avem, pentru că nu există. Ce fel de absurditate trăim? Constatăm că încetează mandat de parlamentar că n-a fost contestat și avem certificat de grefă de la Curtea de Apel care spune exact contrariul. Acea incompatibilitate nu există, dar nu despre asta este vorba”, a încercat liberalul să sensibilizeze, fără succes, deputații.