Scandal în USL din cauza Comisiei Bârsan. Stănescu anunță o întâlnire de urgență Ponta-Antonescu. „S-a încercat mușamalizarea anchetei din cauza relațiilor conducerii PSD cu cea a SRI”

Publicat: 15 05. 2013, 16:58
Actualizat: 30 07. 2014, 14:03

Senatorul PNL Sorin Roșca Stănescu a declarat că președintele Senatului și premierul Ponta urmează să aibă o întâlnire, după ce patru parlamentari PNL și-au dat demisia din Comisia specială care investighează cazul judecătorului CEDO, Corneliu Bârsan.

Stănescu a acuzat conducerea PSD că vrea să mușamalizeze cazul, ca urmare a legăturilor existente între Victor Ponta și șeful SRI, George Maior. Totodată, senatorul PNL susține că președintele Băsescu a avut la rândul său interesul ca acest caz să fie închis.

Cei patru parlamentari PNL din comisia specială a cazului Bârsan, Sorin Roșca Stănescu, Victor Ciorbea, Corneliu Dobrițoiu și Sorin Ilieșiu, și-au dat ieri demisia din cadrul comisiei de specialitate, acuzându-i pe cei de la PSD că nu au dorit audierea judecătorului CEDO.

„Am sentimentul, certitudinea că, fără să vrem, încercând să aflăm adevărul cu această interceptare, ne-am apropiat cumva de un caz extrem de grav și nu m-aș mira ca într-o bună zi să aflăm că la capătul firului se află președintele Traian Băsescu și șeful SRI, George Maior. Convingerea mea intimă este că, de la început, PSD a fost foarte reticient, chiar dacă au semnat foarte mulți parlamentari pentru crearea comisiei, în PSD a fost o reticiență în a investiga un caz flagrant de interceptare ilegală a unui magistrat. De ce anume, nu știu, pot să bănuiesc legăturile care există la vârf cu domnul Maior”, a spus senatorul PNL Sorin Roșca Stănescu la finalul întâlnirii grupurilor parlamentare ale PNL.

Stănescu a adăugat că cei din PSD au folosit pretextul că audierea judecătorului Corneliu Bârsan ar o „imixtiune” asupra altei puteri.

„Domniile lor au dorit să îngroape această comisie înainte de a începe să lucreze și prin vot nu ne-au permis să-l audiem pe magistratul Bârsan, lucru care era începutul întregii istorii. Pretextul a fost că este posibil să imixtionăm cu justiția”, a precizat senatorul PNL.

Senatorul PNL Victor Ciorbea a declarat că judecătorul Bârsan și soția sa se bucurau de imunitate totală și nu puteau fi interceptați.

„În speță există o decizie a plenului CEDO prin care se spune clar că nu ridicăm imunitatea judecătorului Corneliu Bârsan. Se mai afirmă că  se dă posibilitatea Guvernului și autorităților să facă investigații cu privire la pretinse fapte de corupție săvârșite de soție. Trebuia să știm dacă există vreo interceptare a lui sau a soției până la 29 noiembrie 2011 pentru că până și soția  beneficia de imunitate totală, dar tot scandalul legat de faptele de corupție ale doamne Bârsan au avut loc în timpul verii”, a subliniat Ciorbea.

Acesta a precizat că există „o foarte mare probabilitate, chiar o certitudine” că au existat mandate de interceptare care au fost puse în mod ilegal în executare, cu încălcarea prevederilor internaționale privind imunitatea judecătorilor CEDO, în cazul Corneliu Bârsan.