Scandalul ordonanțelor de urgență pe Justiție. Cum a ajuns Toader să piardă sprijinul politic al PSD

Publicat: 28 04. 2019, 17:29

 

Codurile penale au reprezentat un subiect controversat și o problemă pentru coaliția de guvernare în ultimele șapte luni. După ce acestea au trecut de Parlament în vara anului 2018, în luna octombrie CCR a admis sesizările de neconstituționalitate în privința acestora.

Astfel, codurile penale trebuiau rediscutate și modificate. Subiectul de discuție a fost însă problema modului de modificare a Codurilor. În timp ce PSD voia modificarea lor prin Ordonanță de urgență, ministrul Justiției, Tudorel Toader, refuza categoric. Miza era mare, deoarece adoptarea Codurilor penale prin OUG însemna că acestea nu mai erau dezbătute și nu mai puteau fi contestate la CCR.

După șapte luni de discuții, PSD a ales modificarea Codurilor penale prin Parlament. Astfel, săptămâna trecută, Codurile penale au fost adoptate decizional de Camera Deputaților și trimise la președinte pentru promulgare. Dezbaterile asupra acestora au durat mai puțin de o săptămână.

Ele nu vor fi însă promulgate curând, deoarece acestea au fost din nou contestate la CCR de către opoziție.

Refuzul lui Tudorel Toader de a da ordonanță de urgență pe Codurile penale l-a costat funcția de ministru al Justiție. Luna aceasta, liderii PSD au decis, în ședința Comitetului Executiv Național al partidului, retragerea sprijinului politic pentru ministrul Justiției, Tudorel Toader, reproșându-i acestuia faptul că Ministeul Justiției a întârziat avizele pentru anumite proiecte care trebuiau implementate, dar și faptul că nu a înaintat ordonanțe de uregnță pentru transpunerea în Codul Penal și Codul de Procedură Penală a prevederilor declarate constituționale de către judecătorii Curții Constituționale.

Înainte de retragerea sprijinului politic, PSD l-a șantajat prin moțiunile simple depuse de opoziție la adresa lui Tudorel Toader. Moțiunile au fost amânate în mod repetate, pentru a pune preisuni pe fostul ministru al Justiției de a da OUG pe coduri.

Astfel, Tudorel Toader și-a dat demisia și și-a reluat, joi, funcția de rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, după 26 de luni de mandat la Ministerul Justiției. Ana Birchall a preluat funcția de ministru al justiției, pentru un mandat de interimar.

Procedura parlamentară pe modificarea Codurilor penale a fost reluată săptămâna trecută după ce ministrului demisionar al Justiției, Tudorel Toader, i s-a reproșat că nu inițiază OUG pentru aceste modificări. Social democrații au fost nemulțumiți de faptul că ministrul Justiției, Tudorel Toader, nu a făcut posibilă aplicarea articolelor din codurile penale care au fost considerate constituționale.

Codurile penale au fost dezbătute și adoptate săptămâna trecută în Parlament. PSD s-a grăbit cu adoptarea acestora, astfel dezbaterile au mers pe repede înainte și au durat doar câteva zile.

După adoptare, Opoziția a depus, din nou, sesizare la Curtea Constituțională.

CCR a anunțat că va discuta pe 22 mai sesizările formulare de PNL și USR asupra neconstituționalității modificărilor Codului penal și Codului de procedură penală.