Sebastian BURDUJA prezintă Planul pentru București: „N-am intrat în această luptă pentru o funcție, ci pentru ideile ce merită puse în practică”

Publicat: 29 04. 2024, 18:25
Actualizat: 01 05. 2024, 13:33

This browser does not support the video element.

Sebastian Burduja a prezentat, luni, programul electoral pe care îl propune în campania pentru Primăria Capitalei. Ministrul Energiei și-a depus candidatura pentru fotoliul de primar general sâmbătă, în prezența liderului PNL, Nicolae Ciucă. 

Sebastian Burduja și-a început discursul de candidat cu amintiri de familie. Bunicii săi au migrat de la sat la oraș, iar părinții săi au ajuns in București. Burduja este născut în capitală. In 2004 a plecat la studii în Statele Unite. S-a întors după 12 ani și a intrat in politică. Acum prezintă un Plan pentru București, care s-a transformat într-o carte tiparită înainte de a afla că intră în cursa pentru fotoliul de primar general.

Combaterea consumului de droguri este un lucru pe care Primăria îl poate face în dialog cu Ministerul de Interne. Ce poate face Primăria este să pună Poliția în proximitatea școlilor în zonele de risc și să le monitorizeze.
Ne trebuie programe în educație pentru consumatorii de droguri. Dacă pentru traficanți trebuie să avem toleranță zero, pentru copiii noștri, care au căzut victime consumului, trebuie să avem empatie.
Sunt case care au devenit focare pentru traficul de droguri. Este inacceptabil. Nu putem să tolerăm un București care arată în acest fel.

Al doilea pilon pentru planul pentru București este -Bucureștiul conectat-.
Ce înseamnă un oraș în care oamenii o duc bine și din care tinerii nu mai pleacă din țară, înseamnă să le facilitezi oamenilor accesul la oportunități.
Acest proiect, care se numește „Tunelul urban București” (TUB), înseamnă  conectarea nordului Capitalei, Piața Presei Libere, pasaje subterane, până la Parcul Tineretului și se poate merge mai departe până spre Berceni sau Jilava. Trebuie să ducem traficul în subteran și să lăsăm orașul pentru oameni. Trebuie să facem tunelul urban București. Un alt proiect este Bucureștiul port la Dunăre.

Al treilea pilon este – Bucureștiul civilizat – . Este vorba de problema căldurii și a apei calde. Astăzi sunt 2000 de tone de apă fierbinte care se scurg sub București. Soluțiile sunt simple fuziunea ELCEN- Termoenergetica. În fiecare an, bucureștenii au plătit 50 de milioane degeaba pentru căldură și apă caldă, este vorba de 3 miliarde de lei. Noi am făcut un proiect prin care branșăm CET-urile la rețeaua de gaz. Trebuie să modernizăm 4 CET-uri din anii ’60 și trebuie să folosim o comoară a Bucureștiului, energia geotermală. Aceste soluții în patru ani de zile vor face să plătim jumătate la întreținere.

Al patrulea pilon este – Bucureștiul verde –. Am propus un proiect care să lege parcul Izvor de parcul Academiei Române, cu pasarele suspendate. Avem pădurea Băneasa, care este o groapă de gunoi pentru unii și alții și unde se taie ilegal. Codului Silvic îți permite să transformi pădurea într-o pădure-parc într-o pădure urbană. Amenajarea pădurii Băneasa. Trebuie să rezolvăm situația de la Grădina Zoologică, unde este o problemă cu spațiul de parcare.

Al cincilea pilon este – Bucureștiul digital-. Vreau să vă vorbesc despre un proiect de suflet, „Fabrica de unicorni” este vorba de un hub IT pentru firme start-up. Am identificat Muzeul Leonida, care este o comoară, iar Primăria poate să se implice și să transforme spațiul într-o „Fabrică de unicorni.””, a declarat Sebastian Burduja.

Candidatul liberal a transmis că are „foarte multă energie și foarte multă dorință să lăsăm ceva în urma noastră”. Planul electoral al lui Burduja s-a transpus într-o carte numită „Planul pentru București”, unde sunt cuprinse „soluții concrete pentru Bucureștiul Viitorului”.

Am scris această carte pentru că am un vis: să ridicăm Capitala României mai sus decât a fost vreodată și să redescoperim plăcerea de a trăi aici, bucuria de a ne crește copiii aici și liniștea de a îmbătrâni aici. Este o carte pe înțelesul tuturor despre viziunea mea pentru București: ce trebuie să facem de acum înainte, privind spre viitor.

M-am apucat să o scriu anul trecut, punând pe hârtie parte din experiența mea ca expert în dezvoltare regională și urbană la Banca Mondială în SUA, precum și lecții din administrația centrală, de la cele două ministere pe care le-am condus: cercetare, inovare și digitalizare, respectiv energie. Veți regăsi și anecdote, și exemple de bune practici din marile orașe ale lumii, povestește Sebastian Burduja.

Temelia pentru Bucureștiul Viitorului este acest Plan, mai spune candidatul PNL.

CITEȘTE ȘI:
Rareș HOPINCĂ intră în cursă pentru Primăria Sectorului 2 / „Intrăm în linie dreaptă pentru a încheia un mandat de neputință, de dispreț”
Ținta PSD-PNL pentru europarlamentare: 18-19 locuri / Sorin GRINDEANU: Această decizie politică vedem în 9 iunie dacă e una corectă