Șefii locali au venit la București să tranșeze disputa cu Guvernul: „Așteptăm bani!”

Publicat: 14 03. 2013, 13:33
Actualizat: 14 03. 2013, 13:33

Președinții de Consilii Județene reuniți la Palatul Parlamentului pentru ședința UNCJR au recunoscut că fără banii primiți de la Guvern nu ar fi rezolvat problema arieratelor, iar unele primării „ar fi intrat în insolvență”.

Liderii PSD din teritoriu susțin că nu au făcut arierate, iar cele făcute de primăriile din județ au fost plătite după ce de la Guvern au primit cotele defalcate și bani din Trezorie.

„Fiecare se enervează așa cum crede că trebuie să se enerveze, eu sunt un om logic și practic. Așteptăm bani și de la Guvern, dar cel mai mare sprijin este cel pe care ni-l dăm noi încercăm să gospodărim ce ni se repartizează. Încerc să rezolv problemele cu ceea ce am în curtea mea, cu alte cuvinte sunt foarte interesat să mă scarpin cu mâna mea, nu cu mâna altuia”, a prezentat plastic situația președintele CJ Brăila, Bunea Stancu, modul în care a rezolvat problema arieratelor din județul său.

El a atras atenția asupra faptului că problema arieratelor devenise una gravă și că se putea ca în loc de 800 de milioane de lei, cum au fost estimate în luna decembrie, acestea să crească până la 1,5 miliarde lei în luna februarie.

Bunea Stancu a spus că nu era de acord ca sumele din cotele defalcate ce reveneau fiecărui județ să fie repartizate cu prioritate spre județele care aveau arierate.

„Fiecare trebuie să se întindă în județul său cât îl lasă plapuma, să nu scoată picioarele. Sunt mulți care se reped, fac investiții și apoi bat cu pumnul în masă că nu avem bani să plătim arierate”, a adăugat președintele CJ Brăila.

Social-democratul a subliniat că pe viitor primăriile nu ar trebui să angajeze lucrări fără să aibă sursă de finanțare prevăzută în buget.

Președintele CJ Mehedinți a recunoscut că fără banii primiți de la Guvern, unele primării „puteau intra în insolvență”.

De la Prahova, șeful CJ Mircea Cosma a declarat că județul său este unul bogat și ține în spate alte patru județe, dar și pe „unii de la București”.

Președintele interimar al UNCJR, Nicușor Constantinescu, i-a reproșat încă o dată ministrului pentru buget, Liviu Voinea, că nu a consultat autoritățile locale înainte de a propune soluții pentru rezolvarea arieratelor locale.

Soluțiile găsite de Guvern pentru plata arieratelor locale sunt: acordarea de bani prin Trezorerie către autoritățile locale  – 500 milioane lei, facilitarea împrumuturilor la bănci cu o dobândă preferențială, trimiterea cotelor defalcate în județe.

Pe lângă cei 500 de milioane de lei, guvernul ia în calcul ca pe 29 martie să pregătească o nouă tranșă de bani pentru autoritățile locale.

Guvernul s-a angajat în acordul cu FMI să reducă arieratele cu 85% până la sfârșitul lunii martie.