Senatul a respins solicitarea de încetare a mandatului lui Mircea Diaconu

Publicat: 30 10. 2012, 11:35
Actualizat: 24 08. 2014, 12:53

Plenul Senatului a respins, marți, solicitarea ANI privind încetarea mandatutului senatorului PNL Mircea Diaconu, ca urmare a deciziei definitive a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Astfel, pentru încetarea mandatului lui Diaconu s-au exprimat, prin vot secret electronic, 23 de senatori, în timp ce 32 s-au exprimat împotriva acestui demers, iar alți 10 s-au abținut.

Luni, senatorii au amânat pentru următoarea zi luarea unei decizii privind constatarea încetării mandatului de senator al liberalului Mircea Diaconu, după ce programul de lucru a fost depășit în urma numeroaselor intervenții, fie laudative fie purtate în contradictoriu.

După aproape două ore de discuții, președintele de ședință, vicepreședintele Dan Radu Rușanu, a anunțat suspendarea ședinței, fără a se da un vot privind punctul de vedere al Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări cu privire la o situație de incompatibilitate a senatorului PNL Mircea Diaconu.

În intervenția sa, senatorul Mircea Diaconu (PNL) a subliniat că, așa cum a constat Curtea de Apel, el a fost de bună credință și a procedat legal atunci când s-a adresat pentru un punct de vedere Senatului, respectiv Comisiei juridice din această Cameră legislativă.

„Veți hotărî cum veți crede de cuviință, dar mi-ar plăcea, aș fi încântat dacă, așa cum multă lume din țara aceasta își dorește o Românie în picioare, îmi doresc și un Senat tot în picioare”, le-a spus el, luni, colegilor de Senat.

Consiliul Național de Integritate (CNI), în calitatea sa de garant al independenței operaționale a Agenției Naționale de Integritate (ANI), a cerut Senatului să constatate încetarea calității de senator a lui Mircea Diaconu, după ce instanța supremă a hotărât că a încălcat regimul incompatibilităților.

În 27 ianuarie 2011, Agenția Națională din Integritate (ANI) a susținut că senatorul liberal Mircea Diaconu este în incompatilbilitate din decembrie 2008, în condițiile în care pe lângă calitatea de parlamentar acesta ocupa și funcția de director-manager al Teatrului „C.I. Nottara” din Capitală, funcție de conducere specifică unei instituții publice locale.