STENOGRAMELE ȘPĂGII. Deputatul Alin Trășculescu a negociat mita pentru contracte publice la Parlament, chiar în sala grupului PDL

STENOGRAMELE ȘPĂGII. Deputatul Alin Trășculescu a negociat mita pentru contracte publice la Parlament, chiar în sala grupului PDL
Publicat: 16/11/2012, 16:13
Actualizat: 16/11/2012, 16:15

Procurorii DNA susțin în referatul prin care cer arestarea lui Alin Trășculescu că deputatul i-a cerut denunțătorului său 200.000 de euro chiar în Parlament, într-o sală a grupului PDL. Contactat de gândul Mircea Toader, liderul grupului PDL a declarat că i-a cerut lui Trășculescu să demisioneze din Parlament și din partid. „Parlamentul ca instituție nu este vinovată că cineva are asemenea discuții. Poți avea astfel de discuții la sediul partidului, pe stradă, în restaurant”, a declarat Toader. DNA spune în referat că denunțătorul lui Trășculescu a fost amenințat de un asociat al parlamentarului.

CITEȘTE AICI REFERATUL INTEGRAL AL DNA

Procurorii DNA solicită Parlamentului să încuvințeze arestarea preventivă a deputatului PDL, Alin Trășculescu pentru infracțiunile de trafic de influență, instigare la infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată și instigare la infracțiunea de spălare a banilor. Trășculescu este acuzat de procurori că l-ar fi constrâns pe omul de afaceri omul de afaceri Mircea Alexandru Vintilescu să îi remită mai multe sume de bani în schimbul cărora i-a promis că va interveni pe lângă Ministerul Dezvoltării pentru a-i facilita o serie de contracte.

Pe 10 octombrie Trășculescu a fost reținut 24 de ore după ce procurorii l-au prins în flagrant pe Valeriu Marian Calotă (coinculpat cu Trășculescu în dosar n.red) în timp ce primea 50.000 de lei de la denunțător. În referat procurorii explică cum în perioda 2010 – 2012 Trășculescu i-a solicitat denunțătorului său suma de 150.000 euro din care ar fi primit efectiv 80.000 euro și că i-ar mai fi solicitat încă 250.000 euro. În schimbul banilor Trășculescu s-a angajat să intervină la Ministerul Dezvoltării pentru ca firma Vega 93 să primească contracte pe bani publici dar s-a angajat și ca acestă companie să încheie contracte cu cu S.C. AQUAFORM S.R.L., administrată de denunțătorul VINTILESCU Mircea- Alexandru.

200.000 de euro pentru campanie

În referatul înaintat Parlamentului, DNA susține că Trășculescu negocia presupusa mită chiar în clădirea Parlamentului. Procurorii arată că pe 18 septembrie 2012 la ora 17:00 Trășculescu, Calotă și denunțătorul Vintilescu s-au întâlnit chiar în sala grupului parlamentar PDL.

„După ce s-au așezat la o masă, TRĂȘCULESCU Alin-Silviu i-a spus denunțătorului că, dacă nu ar fi intervenit acesta, nu ar fi obținut acel contract cu VEGA și a susținut că s-a implicat pentru a rezolva absolut tot ce ținea de acel contract. Fiind contrazis de către denunțător, care a invocat că a trebuit să dea în judecată firma VEGA pentru neîndeplinirea obligațiilor de plată prevăzute în contract, TRĂȘCULESCU Alin-Silviu a afirmat că știa tot ce s-a întâmplat, că se va ocupa de cei de la firma VEGA și a reiterat că denunțătorul a obținut acel contract numai datorită faptului că s-a implicat el.

De asemenea, TRĂȘCULESCU Alin-Silviu a adăugat că bate la ușă campania electorală și că are nevoie de 200.000 euro, percepția denunțătorului fiind aceea că această sumă reprezenta o plată pe care susnumitul o cerea în schimbul traficării influenței sale pentru facilitarea obținerii proiectului de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului și, în final, încheierea contractului cu firma VEGA „, se arată în referatul DNA.

Ce spune Mircea Toader, liderul grupului PDL

Contactat de gândul, Mircea Toader, liderul grupului PDL din Camera Deputaților a declarat că, în general, în sălile pe care le deține se poartă discuții ce privesc activitatea parlamentară.

„Noi avem nouă săli la Parlament. De regulă, în aceste săli au loc discuții pe inițiative legislative unde vin persoane interesate de aceste inițiative. Spre exemplu dacă este ceva legat de CFR vin cei de la CFR și discută. Nu sunt birouri închise. Se fac dezbateri pe legi. Parlamentul, ca instituție, nu este vinovat că cineva are asemenea discuții. Poți avea astfel de discuții la sediul partidului, pe stradă, în restaurant. El având activitate în Parlament probabil a zis: >. Altă logică nu văd. „, a declarat Mircea Toader

Liderul grupului PDL a explicat că i-a solicitat lui Trășculescu să își prezinte demisia atât din Parlament, cât și din PDL. „Este mult mai onorabil să îți dai demisia din Parlament mai ales acum la final de mandat o săptămână în plus sau în minus nu mai contează. Ca imagine ar fi mai corect”, a precizat Toader. Mircea Toader a precizat că deputații PDL vor vota pentru ridicarea imunității lui Trășculescu și pentru încuvințarea cererii de arestare solicitată de DNA.

„Recuperatorii ăia, cum au ajuns la mine acasă?”

În referatul DNA transmis Parlamentului procurorii DNA arată că omul de afaceri Mircea Vintilescu a fost amenințat de către coinculpatul lui Trășculescu. Într-o convorbire dintre Calotă și Vintilescu acesta se plânge că recuperatorii au venit la el acasă solicitându-i bani.

„Cu ocazia unei prime înregistrări audio-video a convorbirii purtate în mediul ambiental, în ziua de 25.10.2012, intervalul orar 14:46 – 17:38, de inculpatul CALOTĂ Marian-Valeriu și martorul denunțător VINTILESCU Mircea-Alexandru, acesta a reproșat faptul că sunt întrebuințate mijloace de constrângere pentru a-l determina să plătească sumele de bani promise pentru traficarea influenței

Recuperatorii ăia, cum au ajuns la mine acasă?”,„Deci, în curte, recuperatorii mie mi-au spus așa: «800.000 lei ai să-i dai lui MARIAN» la trei ore, când eu am intrat în stare de șoc, eram în stare de șoc…”, „Mi-au cerut…ăă, un milion cinci sute„.

VINTILESCU Mircea-Alexandru și-a manifestat nedumerirea „Mariane, Mariane, nu știu ce metodă aplici tu”, situație în care inculpatul i-a replicat „Metoda cea mai corectă posibilă pe pământul ăsta, metoda, metoda cea mai corectă „, se arată în referatul DNA

„La ce mi-ai făcut te făceam praf”

Într-o altă discuție redată de procurori, Calotă îi explica denunțătorului Vintilescu că deputatul PDL era nemulțumit că nu a primit una din tranșele de bani.
„Am avut frică de Dumnezeu… și am frică de Dumnezeu… că altfel… la ce mi-ai făcut te făceam praf. Niciodată să nu mai faci chestia asta! Pentru că dacă… eu nu eram… și erai în… [obscen]… în față oamenilor ăia… după aia erai distrus. Total! Ai înțeles? Erai distrus tu și-ți neno… nenoroceai tot viitorul și toată viața! Tu și familia ta!”, i-a transmis Calotă lui Vintilescu.

Trășculescu: „Trebuie să mai ies deputat și ies, indiferent ce se întâmplă, dar acum am nevoie de ajutor”

În actul de acuzare al DNA procurorii arată că Trășculescu solicita banii pentru campania electorală și că dorește să devină din nou parlamentar.
„Pe parcursul discuției din data de 06.11.2012, inculpatul TRĂȘCULESCU Alin-Silviu a revenit asupra necesității sumelor de bani pretinse pentru finanțarea campaniei sale electorale.>”, se arată în referatul procurorilor DNA.

Filmul Flagrantului: mita dată în parcare

În rechizitoriu procurorii descriu și flagrantul asupra lui Calotă și la care a participat activ și Trășculescu care a dus la reținerea deputaului. Astfel, sâmbătă 10 octombrie Calotă și denunțătorul Vintilescu s-au întâlnit în Focșani în restaurantul Intim. Aici Vintilescu urma să îi remită cei 50.000 lei lui Calotă care l-a asigurat că banii vor ajunge la Trășculescu. Denunțătorul a solicitat însă și o întâlnire cu Trășculescu. Cei trei s-au întâlnit în jurul orelor 15 într-un alt restaurant Vel Vet Caffe. Aici Trășculescu le-a solicitat să își lase telefoanele mobile în altă parte și a cerut reprezentanților localului să dea muzica mai tare. Procurorii arată că Trășculescu nu a dorit să ia cei 50.000 lei de la denunțător, dar i-a indicat să îi remită coinculpatului Calotă.

Procurorii arată însă că Trășculescu i-a solicitat banii și că i-a reiterat ideea că fără intervențiile sale la minister compania lui Vintilescu nu ar fi beneficiat în urma acelor contracte pe bani publici.

În final cei 50.000 de lei i-au fost dați lui Calotă în parcarea Carefour din Focșani.

Vineri 16 octombrie Comisia Juridică a Camerei Deputaților va analiza solicitarea DNA și va decide dacă emite un aviz pozitiv sau negativ în acest caz. Comisia întocmește un raport care ajunge în final în plenul Camerei Deputaților. Cererea DNA va fi supusă votului în plen pe 20 octombrie. Dacă Parlamentul încuviințează arestarea procurorii DNA vor cere arestarea peventivă a deputatului PDL de la Înalta Curtea de Casație și Justiție. Abia după ce judecătorii se vor pronunța pe acestă cerere deputatul va fi arestat sau cercetat în stare de libertate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Măcelarul de eunuci”: Un bărbat care a făcut o afacere filmându-se în timp ce își...
Vestea care îi “îngroapă” pe șoferi în datorii. Urmează creșteri uriașe
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Ce vedetă din România se iubește cu un puștan cu 22 de ani mai tânăr...
De ce nu a fost înmormântată Naomi până acum. Noi detalii cutremurătoare
ANIMAŢIE. Filmul teribilului accident din Timiş, provocat de un şofer de BMW care îşi luase...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
“Vreau să fie și el la trei metri cum este fata mea”. Mama tinerei decedate...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
E legal să circuli cu portbagajul deschis când transporți mărfuri voluminoase? Ce obligație au șoferii
Cine va fi succesorul lui Putin?
Actorul din Războiul Stelelor a spus ADEVĂRUL! „Este mai mult un basm...
Permis suspendat pentru 10 ani. Legea care va intra în vigoare în România
Angajări masive în Armată. Condițiile de concurs pentru cele 2.500 de posturi
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
Julia și Sebastian schimb acid de replici! Roberta consideră că Julia este invidioasă: „Nu putem...
Irina Loghin, indignată de modul în care este tratat Florin Piersic: ”Mai mare bătaie de...
BANCUL ZILEI. În seara de Ajun, Moş Crăciun vine la Bulă. Îl arată cu degetul...
Iată ce salariu primesc angajații din marile restaurante fast-food în România
×