Student către Iohannis: De ce nu ați ales să invitați jurnaliști care să vă pună întrebări incomode?

Publicat: 19 11. 2019, 21:54

„Iohannis: La final, o deschidere spre sală, spre tineri…

Student: De ce nu ați ales să invitați jurnaliști care să vă pună întrebări incomode?

Iohannis: Puneți-mi o întrebare incomodă

Student: Aceasta a fost!

Iohannis:. Cred că au fost întrebări de mare calitate și substanță și de aceea m-am arătat mulțumit”.

Alți studenți au vrut să afle despre reforma în Educație.

„Student: Cum vedeți viitorul studenților în România, viitorul lor academic?

Iohannis La prima parte, merită să rămâneți în țară, dar sunt perfect de acord că e binevenit un stagiu în afară, oricum ar fi definit și construit acesta, cred că veți avea posibilități noi de merge în altă parte și a studia undeva. Eu nu sunt întâmplător în România. La mine e o decizie conștientă și îmi pare bine că am rămas. Asta le-am spus și elevilor mei. Am fost 15 ani dascăl și întotdeauna le-am spus mergeți și studiați în altă parte, dar reveniți acasă. E important să ajungem în România în punctul ân care tinerii care termină studiile să își dorească să vină înapoi. Asta e cazul unui tânăr să acceadă pe scara ierahică când e merituos. Pe scurt, să reinstaurăm în România ceea ce se numește meritocrație și asta vreau să facă prin România educată. Să îl facem pe un tânăr să spună am studiat, pe aici, pe acolo, dar este bine în țara mea, cred că am șanse.

Student: Care ar fi soluția ca să îmbunătățim domeniul educației?

Iohannis Nu există o soluție simplă pe care s-o implementăm de mâine, dar există chestiuni punctuale. Am avut o discuție cu doamna ministru Anisie și am început să lucrăm pe chestiuni care sigur nu vor schimba sistemul, dar vor îmbunătăți lucrurile. Nu sunt adeptul micilor reforme și veșnicelor modificări. Cum am spus Legea a fost aprobată și de atunci s-au făcut 64 de modificări care au deturnat sensul întregii legi. Dar abordarea de veșnică umblare și înșurubare la lege nu este una bună”.

‘Student: Dacă considerați că e important pentru un peședinte să cunoască mai multe limbi străine.

Iohannis: Pe mine m-a ajutat. Dar este important. Să știți că în Consiliul European nu toată lumea vorbește limbi străine, ca să nu umblăm cu un mit care nu stă în picioare. Dar e anevoios să vorbești cu un coleg prin intermediul traducătorului, se pierde mult din substanță.

Student: Vă considerați un președinte de tranziție?

Iohannis Nu. Mă consider un președinte de construcție.

Student: Ați continua în politică, într-un partid, dacă nu ați mai fi președinte?

Iohannis. Da.”