Suspendarea președintelui NU mai e prioritară. Tăriceanu: Mergem PÂNĂ LA CAPĂT cu modificarea legilor justiției

Publicat: 13 07. 2018, 08:01
Actualizat: 26 03. 2019, 17:42

Ludovic Orban a declarat, joi, că Liviu Dragnea, nu mai are niciun motiv ca să solicite suspendarea președintelui Klaus Iohannis și că va fi „omorât” de colegii lui pentru că prin deciziile liderului PSD, partidul riscă să nu mai concureze la guvernare.

„În momentul de față, nebunul de Dragnea nu mai are niciun fel de pretext, niciun fel de motiv ca să poată să prezinte o solicitare de suspendare a președintelui. Nici măcar parlamentarii lui nu îl mai cred, se uită de multe ori la el ca la o trăsnaie, ca la o ciudățenie,” a afimat Ludovic Orban într-o emisiune difuzată, joi seară, la Realitatea TV. „Părerea mea e că Dragnea va fi omorât de colegii lui, pentru că duce PSD-ul la vale și cred că teama cea mai mare a pesediștilor este că Dragnea îi va duce la niște scoruri atât de joase încât îi va scoate definitiv din poziția de a mai concura vreodată pentru a forma guvernarea.”

Nici copreședintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu nu mai este convins că suspendarea este o prioritate, atâta timp cât șeful statului respectă Constituția, deși Liviu Dragnea continuă să susțină că planul suspendării rămâne de actualitate.

„Atâta vreme cât președintele va respecta Constituția, va lăsa ca lucrurile să evolueze normal în acest demers de a scoate mizeria la suprafață, nu știu dacă suspendarea va mai fi o prioritate,” a declarat Călin Popescu Tăriceanu, la Antena 3. „Trebuie să existe un demers solid și constituțional. Cred că trebuie să ajungem la un moment T0. Ce facem cu aceste mii de dosare în care viciile de procedură sunt evidente. Actele de poliție judiciară sunt clare. Ce facem cu ele? Le lăsăm așa?”

Deocamdată, doar Liviu Dragnea mai consideră că suspendarea președintelui este un plan care rămâne în picioare.

„Dacă vom lua această decizie o s-o prezentăm atunci,” a declarat miercuri Dragnea, într-un interviu pentru Antena 3. „Nu e numai asta. Sigur că e o discuție serioasă, pe care trebuie să o purtăm foarte așezat, pentru că este un demers foarte serios. Nu e un demers în joacă, dar din păcate, președintele arată demult că nu respectă Constituția, nu-și respectă atribuțiile, nu mai are puterea să fie un președinte deasupra partidelor, fără interese partinice, care să fie un mediator între puterile statului.” 

Tăriceanu a declarat că a existat ideea că, dacă se modifică legile justiției, vor fi unii care vor acuza că legile sunt cu dedicație pentru Liviu Dragnea, iar președintele a avut un rol în împărțirea societății în două tabere.

„Cu toții ne-am gândit că dacă luăm această decizie, o să sară lumea – Ah, vreți să-l salvați pe Lliviu Dragnea,” a explicat Tăriceanu. „Am zis, haideți să luăm legislația din Codul penal francez, pentru că esența este acolo, din legislația din perioada lui Napoleon. Sunt toate partidele astea, toți oamenii aceștia, unii dintre ei tineri. Pe mine mă cutremură. Cred că oamenii ăștia peste 10 ani o să aibă mustrări de conștiință, ce mod de gândire stalinist au avut. Ceva îngrozitor. Cred că intrarea în vigoare a Codului Penal și a Codului de Procedură penală nu va mai da posibilitatea atâtor abuzuri prin lege.”

Acesta afirmă că majoritatea parlamentară va merge până la capăt cu modificarea legilor.

„Eu cred că nu e o poveste statul paralel, cel puțin în România și din câte am aflat, au început și la Comisie să privească lucrurile mai cu seriozitate în această privință,” susține Tăriceanu. „Nu ne rămâne decât să mergem până la capăt legile justiției și codurile. O să se ducă până la capăt. La legile justiției au durat 6 luni. Au folosit toate instrumentele, e adevărat legale, ca să amâne. Probabil că și la Coduri va dura tot atât.” 

„Sper ca toate aceste modificări, care nu sunt suficiente, să mai ajute România în revenirea la normalitate. În momentul de față este o fractură uriașă. Președintele aici ar fi avut un rol de jucat, dar mă întreb dacă mai poate să joace un astfel de rol, deoarece vin alegerile anul viitor. Nu putem lăsa societatea să rămâna fracturată în acest fel”, a mai spus președintele Senatului.