Tăriceanu anunță scăderea impozitului pe venit de la 1 ianuarie 2018

Publicat: 07 08. 2017, 21:59

Reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% de la 1 ianuarie 2018, precum și trecerea sarcinii fiscale de la angajator la angajat sunt măsuri care ar urma să se aplice de la 1 ianuarie 2018, conform anunțului făcut de Călin Popescu Tăriceanu, în urma ședinței coaliției de guvernare, desfășurată la Parlament.

„Nu se măresc cotele de impozitare, dar schimbăm modalitatea de aplicare, lucru care va duce la două rezultate pozitive: crescând valoarea salariului brut, fiecare angajat va profita pentru că punctul de pensie care se calculează la salariul brut va crește. Și netul, pe care îl obține salariatul păstrând aceeași cheltuială a angajatorului va crește nu foarte mult, dar important e că va crește. Cheltuiala angajatorului nu crește sub nicio formă”, a declarat Tăriceanu.

Șeful Senatului a vorbit și despre măsura cuprinsă în programul de guvernare privind reducerea impozitului pe venit de la 16 % la 10%.

„Decizia pe care am anunțat-o este aceea de a scădea impozitul pe venit de la 16 la 10% și se va aplica și va avea temenul 1 ianuarie 2018”, a mai spus șeful Senatului.

În plus, Tăriceanu a precizat că Executivul va veni cu un proiect de lege prin care să interzică cumularea pensiei cu angajarea la stat.

„Ceea ce am discutat cu premierul, cu ministrul Muncii și cu ceilalți miniștri e următorul lucru: ca odată făcută cererea de pensionare și pensionarea făcută, să nu mai existe și posibilitatea reangajării pe același loc, funcție, în același minister sau alte ministere. Trebuie să se hotărască oamenii, dacă sunt pensionari sau apți de muncă. Se va modifica legea în așa fel încât să nu poată să funcționeze în acest sistem dual pentru că nu e corect. Nu poți să fii și salariat, să ai și venituri din pensie”, a mai spus Tăriceanu.

Reamintim că, în urmă cu doar două zile, ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, susținea că nu are în vedere creșterea vârstei de pensionare. Însă, după schimbarea regulilor la pensiile speciale, în planurile sale intră interdicția de a cumula pensia și salariul de la stat.

„Lucrul acesta va trebui să se încheie: să cumulezi salariul de la stat cu pensia de la stat. Pentru că, este clar, e un principiu incorect. Te-ai pensionat, la revedere! Poți să te duci în privat, eventual. Cu siguranță, vom lucra și la această decizie”, declara ministrul muncii, la Antena 3.

O astfel de măsură nu ar fi însă o premieră, dar e mai greu de pus în practică. În 2008, Guvernul Boc a dat o ordonanță de urgență care interzicea cumulul pensiei și salariului de la stat, însă aceasta a picat la Curtea Constituțională.