Tăriceanu cere demisia șefei DNA după decizia CCR în dosarul OUG 13. „Puterea absolută corupe absolut”

Publicat: 01 03. 2017, 08:35

„În orice stat de drept, o decizie ca aceea a CCR, ar fi fost urmată de demisia șefului instituției care a încălcat un principiu fundamental al democrației: separația puterilor în stat. Refuzul de a demisiona este încă o dovadă a ceea ce aș numi: corupția de putere. Am spus și repet: puterea absolută corupe absolut. Din păcate, DNA a acționat în logica instituțiilor opresive din statul comunist, convinse că au toată puterea și că nimeni nu le poate sta în cale. Decizia CCR este una istorică și cred că stopează ofensiva unor instituții nedemocratice de a prelua toată puterea în România”, a scris Călin Popescu Tăricenau pe pagina sa de Facebook.

Al doilea om în stat face referire și la cazul procurorului Negulescu, care și-a dat demisia din magistratură după apariția înregistrărilor cu el și soția unui arestat, căreia îi oferea detalii dintr-un dosar penal.

„Opinia publică a aflat în ultimele săptămâni informații compromițătoare despre procurori care s-au comportat nedemn pentru funcția lor: au acționat abuziv, în logica cuiva care știe că are puterea absolută. De asemenea, au ieșit la suprafață informații legate de protocoale dintre SRI și DNA care depășesc cu mult cadrul legal de relaționare între cele două instituții. De la mic – la mare, de la cazuri individuale – la modalități de acțiune instituționale, se vede cum cancerul corupției de putere riscă să cuprindă întreg acest sistem. Deci, o curățire nu mai poate fi amânată”, precizează Călin Popescu Tăriceanu.

CCR a admis luni sesizarea președintelui Senatului privind conflictul de interese Guvern- DNA, apărut în urma declanșării de către procurorii DNA a unei anchete privind modul în care a fost elaborată OUG 13 , între timp abrogată.

„Decizia CCR trebuie să aducă în prim-plan și încălcarea drepturilor și libertăților cetățenilor. Decizia nu este, propriu-zis despre aceste drepturi, dar încălcarea lor este un efect nedorit al beției de putere. Am speranțe că eforturile mele, alături de reprezentanții asociațiilor de magistrați și o serie de voci din societatea civilă, vor da roade. În România de astăzi, drepturile și libertățile cetățenilor sunt încălcate, telefoanele cetățenilor sunt ascultate fără mandat, oameni nevinovați sunt hăituiți de justiția care ar trebuie să le facă dreptate, iar România pierde sute de milioane de euro la CEDO. Aceste lucruri trebuie schimbate și eu voi continua să acționez pentru a le schimba”, mai scrie Tăriceanu.