Tăriceanu, despre Split TVA: Se va aplica de la 1 ianuarie pentru cei care sunt rău platnici

Publicat: 18 10. 2017, 17:32
Actualizat: 18 10. 2017, 17:47

„Se va aplica de la 1 ianuarie pentru cei care sunt rău platnici și pentru societățile care sunt în insolvență, restul numai cei care vor să opteze voluntar. TVA Split nu urmărește să inducă o dificultate pentru operatorii economici. Dacă sunt unii dintre ei care vor dori să opteze, sigur că vor putea să o facă. Ceea ce ne interesează este să eliminăm evaziunea fiscală”, a declarat Tăriceanu, după ședința coaliției de guvernare.

„Decizia politică luată în coaliție este să rămână opțiunea de înscriere voluntară, cei care au datoriile plătite la stat, la 31 decembrie, să nu fie obligați să intre în Split TVA. De asemenea, cei care nu vor intra în Split TVA, un trimestru, dacă nu plătesc TVA să intre în Split TVA și, de asemenea, pentru cei în insolvență, pentru că a devenit o umbrelă în care s-au ascuns toți evazioniștii”, a declarat, la rândul său, Liviu Dragnea.

De cealaltă parte, reprezentanții IMM-urilor susțin că soluția de plată a TVA-ului într-un cont dedicat – Split TVA – generează costuri suplimentare pentru firme și că va afecta activitatea și supraviețuirea acestora, potrivit Mediafax.

„Varianta actuală a Split TVA generează costuri suplimentare la nivelul IMM-urilor, iar aceste costuri nu au fost evaluate înainte de a se emite această OUG care afectează activitatea și supraviețuirea IMM-urilor, pentru că nivelul de câștig din implementarea Split TVA la nivelul IMM-urilor este nesemnificativ. Astăzi avem 850.000 de firme în România, din care 400.000 sunt plătitoare de TVA. Dar din acestea, 50.000 sunt contribuabili mari și mijlocii, iar restul sunt firme mici și mijlocii care se conformează la plata TVA-ului. Noi discutăm că efectul Split TVA-ului se referă strict la ceea ce se declară și cât se încasează. Efortul pentru a recupera o sumă este mult mai mare față de cât se recuperează din neplata la termen a unei TVA. Split TVA va afecta IMM-urile din punct de vedere al birocrației, va genera costuri suplimentare de salarizare pentru evidența și realizarea acelor plăți, pentru prelucrarea contabilă, în primul rând și pentru modul de declarare. Toate acestea vor fi niște costuri pe care le pui în mod artificial, fără un efect real asupra activității lor”, declara vicepreședintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, Dan Mureșan, marți, la Cluj-Napoca, într-o conferință de presă.