Tăriceanu: Este dreptul legal al Guvernului să dea ordonanțe. CSM să aplice legea, a devenit din ce în ce mai politic

Publicat: 01 02. 2017, 13:55
„Vă pot spune de pe acum că voi cere aprobarea Birourilor Permanente pentru a organiza o dezbareere la care voi invita președintele CSM, din partea Parchetului pe procurorul general, asociațiile profesionale ale magistraților, pentru că eu cred că asemenea acte normative de asemenea importanță trebuie dezbătute cu cei care reprezintă puterea judecătorească”, a spus Călin Popescu Tăriceanu. 
 
Întrebat ce părere are despre modalitatea în care a procedat guvernul în privința acestor acte normative care au scos în stradă zeci de mii de oameni, liderul ALDE a răspuns că este dreptul legal al guvernului să adopte ordonanțe și că, din punctul său de vedere, ordonanța se află într-un proces deschis în care se pot aduce modificări, chiar dacă este în vigoare.
 
„Cred că nu poate nimeni să pună sub semnul întrebării ceea ce este legal, ceea ce guvernul poate legal să facă. Este în puterea guvernului, legal, să adopte proeicte de lege și proiecte de ordonanță. Continui să cred și să afirm cu tărie că singurul loc de debatere este parlamentul, pentru că are reprezentativitate și legitimitate, până la urmă legiuitorul este suveran, iar judecătorii și procurorii trebuie să pună în aplicare legea. (…) Este un proces deschis în care se pot aduce modificări. Chiar dacă este în vigoare, poate suferi modificări după dezbaterea în Parlament”, a completat șeful ALDE. 
 
Referitor la proteste, Tăriceanu a comentat că acestea reprezintă o manifestare legitimă și că susține dreptul fiecăruia de a-și spune punctul de vedere, cu toate că ar prefera ca„ acest lucru că se facă cu precădere în locul unde dezbaterea este organizată, unde sunt reprezentate puterea și opoziția. Trebuie să luăm în considerare aceste lucruri, dar preferam ca aceste lucruri să fie desfășurate în cadrul legal și am impresia că acest lucru nu s-a întâmplat”, a mai spus Tăriceanu. 
 
Acesta a insistat că datoria instituțiilor judiciare este aceea de a aplica legea și că ele au devenit din ce în ce mai politice în ultima perioadă, referindu-se în special la CSM, despre care a precizat că nu trebuie să facă parte din dezbaterea politică.
 
„Cred că în ultima perioadă o serie de instituții au început să devină din ce în ce mai politice. Eu cred  că rolul justiției este să se țină departe de dezbaterea politică, pentru că CSM-ul trebuie să știe că trebuie să aplice legea și nu au dreptul să fie parte din dezbaterea politică. În discuțiile pe care le fac, voi asculta părerea reprezentanților, poate să fie un punct de vedre tehnic, dar politic, lăsați Parlamentul să fie legiuitor”, a încheiat liderul ALDE.