Tăriceanu îl apără pe Ponta: Se încearcă îndepărtarea unor lideri. Mai târziu o să vedem cât de penibili am fost

Publicat: 06 09. 2016, 16:13
Actualizat: 31 10. 2016, 16:30

„Se pare că începutul campaniei electorale pentru parlamentare reia același clișeu de la locale și anume se încearcă îndepărtarea unor lideri politici influenți prin acuzații care, sigur, după aceea dacă sunt fondate sau nu, nici numai contează, important este ca ei să fie scoși din cursă și cred că acesta este cazul lui Victor Ponta”, a spus Tăriceanu la Palatul Parlamentului.

El a adăugat că „vedem destul de clar cine gestionează aceste acuzații” și a dat exemplul campaniei electorale din SUA, cu scandalul e-mail-urilor candidatului democrat pentru președinte Hillary Clinton, spunând că investigația nu a mai fost continuată pentru că ar fi afectat procesul democratic.

„Aveți impresia cumva că Tony Blair se duce undeva gratuit? Nu, Tony Blair este în momentul de față cred că unul din cei mai bine plătiți oameni politici din lume – se duce și conferențiază pe diferite teme de interes public și pentru acest lucru este remunerat”, a subliniat președintele Senatului.

Tăriceanu a susținut că în momentul de față suntem „într-o perioadă de paroxism” și că după o perioadă de câțiva ani când lucrurile vor fi mai clare „o să vedem cât de penibili am fost”.

Referitor la sursa banilor pentru Blair, Tăriceanu a spus că nu este la curent cu detaliile, dar că finanțările pentru „astfel de lucruri” sunt făcute într-o manieră legală și că nu vede nimic ce ar fi putut fi ilegal în organizarea unei conferințe ținute de Tony Blair.

Întrebat dacă are infomații sau semnale din perioada USL că liderii partidelor au primit bani pentru locuri eligibile pe liste, Tăriceanu a spus că este vorba de „aberații care apar periodic”, mai ales din partea celor care știu că nu se vor mai regăsi pe liste.

Fostul premier Victor Ponta a fost pus sub control judiciar de procurorii DNA, în dosarul în care este cercetat pentru folosirea influenței în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani sau alte foloase necuvenite și complicitate la infracțiunea de spălare de bani.

„Pentru desemnarea drept candidat pe listele unui partid politic a unui om de afaceri, într-un colegiu electoral în care formațiunea politică să aibă certitudinea că va obține mandatul pentru care se candida, Ponta Victor Viorel, în calitatea sa de președinte al respectivului partid politic, și-a folosit autoritatea pentru confirmarea propunerii acelui om de afaceri pe lista de candidați. Confirmarea propunerii a fost făcută de Ponta Victor Viorel în scopul obținerii de foloase ce nu i se cuveneau, constând în plata sumei de 220.000 euro, necesară organizării unei vizite în România a unei personalități politice străine.

Se urmărea astfel ca, prin mediatizarea unor întâlniri alături de personalitatea care beneficia de notorietate internațională, Ponta Victor Viorel să câștige capital electoral, în condițiile în care, în cursul anului 2012, potrivit calendarului electoral, urmau să aibă loc alegeri locale și parlamentare. Suma de 220.000 de euro a fost obținută prin persoane interpuse, de la omul de afaceri plasat pe un loc eligibil”, se arată în ordonanța procurorilor.

Potrivit surselor judiciare, omul de afaceri este Sebastian Ghiță, care a și câștigat un loc de parlamentar într-un colegiu din Prahova. Ghiță a recunoscut, marți dimineața, în timp ce se afla la un termen la Înata Curte de Casație și Justiție că a fost chemat la rândul său la DNA Ploiești. Cât privește personalitatea care beneficia de notorietate internațională, este vorba despre fostul premier britanic, Tony Blair, care s-a întâlnit cu Victor Ponta în anul 2012.