Tăriceanu și-a adus aminte, după două săptămâni, ce i-a spus Iohannis, imediat după alegeri

Publicat: 28 12. 2016, 11:13

”Lipsa oricărei motivații întărește bănuiala multora că președintele se angajează cu noi într-o luptă de putere, sfidând practic votul dat de cetățeni în 11 decembrie”, a spus copreședintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu.

El a susținut că șeful statului i-a spus la întrevederea de la Cotroceni că va face tot ce îi stă în putință să împiedice aducerea PSD la guvernare.

”La întrevederea pe care am avut-o cu președintele a doua zi după anunțarea rezultatelor alegerilor domnia sa mi-a spus foarte direct că va face tot ce îi stă în putință pentru a nu numi un premier din partea PSD și pentru a evita aducerea PSD la guvernare. A spus că vrea să declanșeze un război total, lucru pe care astăzi îl vedem prinzând contur”, a relatat copreședintele ALDE.

El a afirmat că președintele ignoră rezultatul alegerilor ”din dorința de a arăta că poate să facă un exces de putere, de autoritate” și dorește declanșarea unei crize politice pe care PSD -ALDE vrea să o evite.

”Suntem puși în fața unei realități pe care nu ne-o dorim. Se dorește declanșarea unei crize politice majore și de aceea va trebui, așa cum spunea și domnul președinte Dragnea, să stăm și să cumpănim bine ce decizie vom lua pentru că noi dorim să nu băgăm România într-o criză politică. Cel puțin noi avem această responsabilitate. M-aș fi așteptat și de la președinte la o atitudine similară care însă pare că este contrară. Președintele așa cum acționează forțează declanșarea unei crize politice pe care noi dorim să o evităm”, a subliniat Tăriceanu.

Liderul ALDE a mai adăugat că gestul nemotivat al președintelui nu poate fi tradus decât ca un gest de exces de putere care este păgubos.

”Probabil consideră că postura de lider al opoziției ce are la bază PNL este menirea pe care o are ca președinte și este total greșit acest lucru”.

Tăriceanu a concluzionat că președintele trebuie să țină cont de propunerea majorității parlamentare în privința desemnării unui premier.

”Dacă Constituția o obligă pe regină în Anglia, nu vad de ce nu ar putea să îl oblige pe președinte”, a conchis președintele Senatului.