Tăriceanu: Trebuie să renunțăm la venitul minim garantat. E o invitație la nemuncă

Publicat: 27 04. 2017, 15:32

„Trebuie să renunțăm la venitul minim garantat. E o invitație la nemuncă. Nu putem dacă avem criză de muncă să îi lăsăm pe unii să stea acasă pe venitul minim garantat. Venitul minim garantat nu se ridică la cei care intră în categoria persoanelor cu handicap sau cei care sunt îndreptățiți. Vorbesc despre cei care în momentul de față trăiesc pe venitul minim garantat, li se oferă locuri de muncă și nu se duc să le ocupe”, a declarat Tăriceanu.

La mențiunea jurnaliștilor că PSD „a ținut” la venitul minim garantat, Tăriceanu a răspuns că „a ținut în trecut”.

„Cred că, în actualele condiții, e o propunere pe care o avansăm și sunt convins că și colegii de la PSD vor analiza cu toată obiectivitatea. În economie avem nevoie de forță de muncă. Nu e normal să plătim venitul minim garantat, unii să stea acasă și să aducem forță de muncă din afară (…) E o problemă care trebuie decisă în condițiile în care lipsa forței de muncă e o frână a creșterii economice”, a mai spus Tăriceanu.

Președintele Senatului a ținut să precizeze că cei care nu dețin o calificare își pot găsi o slujbă, astăzi, în România.

„Aici trebuie să avem în vedere programele de reconversie profesională. Trebuie și măsuri active, dar noi când avem lipsă de forță de muncă calificată și necalificată, cei care spun ‘nu am o calificare’ își pot găsi ca necalificați o slujbă azi, în România. Nu mai e o problemă. Chestia cu venitul minim garantat e o propunere în contextul evoluției economie la care asistăm. Avem o creștere economică care trebuie susținută”, a mai argumentat șeful Senatului.

În ceea ce privește cota unică de 16%, Tăriceanu a ținut să sublinieze faptul că „sunt aproximativ cinci milioane de persoane în România care nu figurează nicăiri și nu plătesc impozite” și că „lucrul ăsta nu poate să continue la nesfârșit”. Totodată, Tăriceanu a menționat faptul că „nu va fi vorba de niciun impozit progresiv” și că „e preferabil pentru încă o perioadă” să mențină cota de 16%.

„Deci nu renunțăm la sistemul de cotă unică. Ar putea să fie redusă la 10%. Eu și colegii mei opinăm că e bine să rămânem încă la 16%. Propunerea pe care am discutat-o a fost de coborâre la 10% (…) Eu cred că pentru consolidarea veniturilor statului, cota de 16% – impozit pe venit e mai mult decât rezonabilă și decentă. Nu știu dacă e nevoie de o diminuare suplimentară”, a mai spus șeful Senatului.