Toader îi răspunde lui Iohannis. Articolul din Constituție din care ministrul Justiției „îi citează” președintelui

Publicat: 07 03. 2018, 13:22
Actualizat: 06 06. 2018, 21:54

„Pentru corecta informare a opiniei publice: Art.132 din Constitutie prevede că ‘procurorii își desfășoară activitatea sub autoritatea ministrului justiției’. Nimeni nu a afirmat că procurorii își desfășoară activitatea sub controlul ministrului justiției „, a scris Tudorel Toader pe pagina sa de Facebook.

Reacția a venit după de președintele Klaus Iohannis a declarat, la bilanțul Parchetului General, că articolul din Constituție privind procurorii este clar, aceștia sunt sub autoritatea ministerului Justiției, nu în subordine, dar prin aceste discuții se încearcă un control mai amplu asupra procurorilor.

„A devenit un obicei în România să se dezbată intens statutul procurorului. Se invocă articolul din Constituție care stabilește că activitatea procurorilor se desfășoară sub autoritatea ministerului Justiției. Sintagma din Constituție este ‘sub autoritatea’ ministrului Justiției, în niciun caz în subordinea sa”, a declarat președintele Klaus Iohannis, la prezentarea raportului de activitate al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ).

Președintele spune că în acest fel se face o confuzie voită.

„Se face în mod deliberat o confuzie între aceste două sensuri, tocmai pentru a se induce ideea unui control mult mai amplu asupra procurorilor decât cel prevăzut de Legea Fundamentală. Este doar o încercare de a slăbi independența procurorilor și de a legitima supunerea lor față de voința politicului, fapt inacceptabil. Observăm în unele discursuri politice și mediatice o tot mai mare grijă față de soarta unor inculpați și condamnați penal, care sunt evident deranjați că sistemul judiciar își face treaba în ceea ce îi privește, tulburându-le liniștea și afectându-le bunăstarea. Se încearcă în mod fals acreditarea ideii că procurorii sunt inamicii societății.”,a mai afirmat Iohannis.

Klaus Iohannis a declarat că se încearcă intimidarea celor care aplică legea.

„În acest context, cu atât mai important este ca magistrații să nu uite niciun moment rolul esențial pe care îl au nu doar în înfăptuirea actului de justiție, ci și ca reper de responsabilitate și moralitate în societatea românească. Dacă există erori, ele trebuie corectate cu celeritate. Dacă se fac greșeli, cei responsabili trebuie să fie trași la răspundere, iar acolo unde se constată abuzuri, sancțiunile trebuie aplicate urgent și cu severitate. Cea mai bună apărare împotriva oricăror încercări de denigrare a unei profesii este asigurarea unui standard înalt de etică și profesionalism și rezolvarea eficientă a acelor probleme punctuale care sunt inevitabile în orice domeniu”, a afirmat președintele.

Ministrul Justiției nu a participat la prezentarea raportului de activitate al SRI.